Sportul, dacă îl practici, iți poate oferi enorm, iți dă sau redă, sens ori sensuri, dar are si niște reguli care trebuie respectate.
Sportul te învață să ai caracter, te învață să joci după reguli, te învață să știi ce înseamnă să câștigi si să pierzi, te învață ce este viată. ~ Billie Jean King
Atunci când nu se respectă regulile, așa cum a spus celebra jucătoare de tenis, Billie Jean King, câștigătoare a 39 de titluri de Grand Slam, intervin cu toată priceperea prof. univ. dr. Cristian Jura si ai săi colegi, pentru a readuce lucrurile in lumină si pentru a le reda firescul.
Rep: Cazul Halep, o adevărată telenovelă. Profesorul Alvarez de la un laborator din Paris, a spus că e o speță unica in lume. Sunteți de aceeași părere? Prin ce se diferențiază de alte cazuri din tenis?
C.J: Toate cauzele care au ca obiect o contaminare sunt extrem de dificile din foarte multe punte de vedere. Sunt dificile pentru sportivi, deoarece trebuie să demonstreze care este modalitatea în care a ajuns substanța interzisă în organismul lor, sunt dificile pentru că trebuie examinate flacoane de produs contaminat din același lot, sunt dificile pentru că trebuie dovedită contaminarea în sine, este vorba și despre vinovăție sau nevinovăție și, în cele din urmă este dificilă stabilirea sancțiunii aplicabile.
Rep: In ce măsura, in ce mod a greșit Simona sau oamenii ei, si in ce măsura au greșit alții ?
C.J: În domeniul anti-dopingului funcționează o regula foarte clară, respectiv stricta responsabilitate a sportivului. Această regulă se traduce prin aceea că sportivii sunt strict responsabili pentru absolut toate substanțele pe care le ingerează și care se găsesc în organismul lor atunci când efectuează un test anti-doping de urină sau sânge. Acest lucru implică obligația de a fi foarte prudenți cu absolut tot ceea ce ingerează, adică alimente, băuturi sau suplimente. Tot ceea ce consumă un sportiv este consumat pe propriul risc. Se cunoaște faptul că multe dintre suplimente au acest risc de a fi contaminate. În această situație rămâne strict la latitudinea sportivului dacă consumă suplimente sau nu și își asumă acest risc.
Mii de ore, timp de ani de zile, Ana Maria Bărbosu, s-a antrenat doar ea alături de antrenori si la nevoie o mai vizita câte un doctor. Acum o armată de avocați se străduiesc să țină medalia de bronz in ROMANIA.
Rep: Ana Maria Bărbosu, are acum medalia de bronz. Poate rămâne ea fără medalie, sau va primi și Chiles o medalie de bronz ?
C.J: Este foarte dificil de anticipat la momentul interviului nostru. Cauza se judecă la Tribunalul Federal Elvețian, este o altă jurisdicție, există alte reguli aplicabile, așadar îmi este greu să fac orice predicție în acest sens.Rep: In aprilie anul acesta, a fost inaugurat TRAS, entitate al cărei președinte sunteți. E un avantaj mare pentru sportivii din România că funcționează si la noi un tribunal de arbitraj sportiv?
C.J: Este foarte important ca sportivii din România să aibă acces la o justiție sportivă de calitate, imparțială și înfăptuită de profesioniști în domeniu. Unul dintre elementele esențiale, atunci când discutăm de justiția specializată pentru sportivi, este celeritatea cu care se derulează procesele, adică factorul timp. Având în vedere specificul carierei sportive, o suspendare de câteva luni sau chiar ani, ar putea duce chiar la încheierea carierei, având în vedere multiplele implicații legate de forma fizică sau emoțională a sportivului.
Rep: In cât timp se soluționează un caz la TRAS ? Vă rugăm să precizați acest lucru, daca aveți o statistică in acest sens?
C.J: Toate cauzele pe care le-am înregistrat au fost soluționate într-un timp mediu de 4 – 5 luni, perioadă în care am îndeplinit toate procedurile în ceea ce privește dreptul la un proces echitabil pentru ambele părți. Soluțiile noastre au fost acceptate și implementate, ceea ce înseamnă că părțile au fost de acord cu soluțiile pronunțate.
Rep: Ce înseamnă Deva și, in general, județul Hunedoara pentru dvs. ?
C.J: Pentru mine, Deva, orașul meu natal și județul Hunedoara înseamnă foarte mult! Am crescut și m-am format la Deva și la Hunedoara. La Deva am absolvit Școala Generală de Arte de pe Liliacului, am practicat judo, tenis. iar după 37 de ani, m-am reîntâlnit cu antrenorul meu drag, prof. Ionel Drăgan.( în fotografia atașată cei doi).
Apoi am terminat cursurile Liceului Sanitar de la Hunedoara. Încă de pe atunci mergeam la meciurile în care jucau Corvinul Hunedoara sau Mureșul Deva. Verile mergeam în Retezat cu prietenii, era extraordinar la cabana Rotunda, urcam spre Lacul Bucura, făceam trasee… Așa m-am format ca om. Abia mai târziu, în timpul facultății, m-am acomodat cu cultura urbană din București.
Rep: Domnule Profesor, vă mulțumesc pentru timpul pe care mi l-ați acordat, vă vom mai contacta in viitor, va doresc toate cele bune.
C.J: Vă mulțumesc și eu.