Prof. Univ. Dr. Cristian Jura – Hunedorean, arbitru pe lista Tribunalului de Arbitraj Sportiv de la Lausanne, Elveția
Hunedoara, cu tot ceea ce are, resurse umane, naturale, obiective turistice, e prețioasa, dar o parte din ea e mai puțin știută. Județul Hunedoara, izvor nesecat de oameni valoroși, ambasadori ai moralității, profesionalismului si normalității. Tocmai un hunedorean a fost chemat la Tribunalul de Arbitraj Sportiv (T.A.S.) de la Lausanne, ca să redea normalitatea in anumite situații care se petrec in lumea sportului. Este vorba de Prof. univ. dr. Cristian Jura, care, totodată, este si președintele Tribunalului Român de Arbitraj Sportiv. A absolvit cursurile Liceului Sanitar din Hunedoara, ulterior învățând in cadrul Facultății de Drept din București.
Rep: Buna ziua, domnule Profesor.
C.J: Buna ziua.
Rep: Ce sentiment ați avut când ați judecat primul caz in cadrul TAS?
C.J: Sunt arbitru pe lista Tribunalului de Arbitraj Sportiv (TAS) de la Lausanne din anul 2012. Am fost numit pentru a judeca primul caz aproape imediat după ce am fost acceptat ca și arbitru la TAS, chiar în 2012. A fost, în primul rând o mândrie profesională deosebită, faptul că cineva din România este chemat să judece, într-un panel de 3 arbitri, alături de un celebru profesor din Italia și un avocat din Germania, un caz care a avut ca obiect contractul unui jucător de fotbal din Grecia. Pe de altă parte, a fost și o emoție intensă deoarece eram chemat să arbitrez, să aplic și să interpretez legislația internațională în domeniul fotbalului. Nu a fost un caz dificil, dar îmi aduc aminte cu claritate toate detaliile, tocmai pentru că a fost primul meu caz la TAS.
Rep: Dumneavoastră soluționați la TAS si problemele sportivilor sau ale oamenilor de sport din România?
C.J: Da, pot fi ales într-un panel și de părți din România. De cele mai multe ori, cei care se judecă la TAS își aleg un arbitru din țara natală, tocmai că acea persoană cunoaște mai bine legislația națională. Eu am judecat, alături de colegi din Grecia și din Olanda, un caz în care era incidentă și o procedură de insolvență. A fost foarte bine că am făcut parte din acel panel pentru că procedura insolvenței este foarte diferită în Grecia și Olanda față de procedura din România, și astfel am putut să le prezint colegilor ce înseamnă insolvența în România, ce înseamnă masă credală sau faliment, ceea ce a fost în avantajul părților.
Rep: Sunt multe cazuri in care un sportiv a avut de suferit și din vina altei persoane?
C.J: În general, sportivii nu au timp să se ocupe de aspecte de imagine, management sportiv, contracte sau alte situații. De cele mai multe ori sunt persoane terțe care se ocupă de aceste probleme, ca să nu mai spunem și de antrenor, preparator fizic sau un președinte de club. În cele mai multe cazuri, sportivii suferă din cauza unor terți.
Dura lex, Sed Lex
Înainte de orice, pentru a nu simți asprimea legii, cu toții ar trebui sa fim fideli propriilor principii, construite pe o educația primară sănătoasă si pe moralitate.
Rep: Empatia este o înzestrare a ființei umane, a trebuit să vi-o țineți de multe ori in frâu, au fost cazuri care v-au sensibilizat profund, in timpul activității desfășurate la TAS?
C.J: Noi, arbitrii de pe lista TAS sau de pe alte liste ale unor tribunale naționale sau internaționale, suntem obligați să judecăm cu mintea, să cunoaștem legea, să o interpretăm și să o aplicăm. Au fost multe cauze, în special cauze cu sportivi minori, care m-au sensibilizat, dar, din păcate, nu putem judeca cu sufletul. Cam asta ne-a fost transmis de înaintașii noștri și aș aminti dictonul latin ,,Dura lex, sed lex”, adică ”Legea e aspră, dar e lege”, care exprimă caracterul obligatoriu al legii, indiferent cât de aspră ar fi.
Rep: In 2018 ați fost desemnat judecător TAS la Campionatul Mondial de fotbal care a avut loc in Rusia, pentru a rezolva eventualele litigii. Ați avut cazuri interesante, din prisma unui microbist?
C.J: Într-adevăr, am făcut parte din divizia Ad-Hoc a TAS pentru Campionatul Mondial de Fotbal din Rusia. Nu aș dori să vă dezamăgesc, dar nu au fost litigii pe durata acelui campionat.