Fotbal liga a III-a

Începe returul la Liga 3

Sigur, returul nu mai are aceeași semnificație ca în formatul clasic, odată cu introducerea sistemului play-off/ play-out, dar reprezintă oricum un punct de reper în evaluarea valorică a echipelor. O primă concluzie evidentă este că, pe modelul ultimelor sezoane, clasamentul „s-a rupt” din nou. Deja a devenit clar cine trage la cele patru locuri de play-off și cine luptă pentru evitarea retrogradării.

Haideți să vedem împreună ce ne rezervă etapa cu numărul 10, prima a returului, așa cum precizam în titlu.

vineri, 27 octombrie

Ghiroda și Giarmata Vii – Gilortul Târgu Cărbunești

Gazdele ocupă locul 3, cu 18 puncte, cinci victorii, trei egaluri, o singură înfrângere, golaveraj 27 – 13; oaspeții sunt pe 7, cu 10 puncte, trei victorii, un egal, cinci înfrângeri, golaveraj 15 – 19. În tur la Cărbunești s-au impus timișenii cu 2 – 1 grație golurilor lui Buțu și Trandu (din penalty), Meliță reducând diferența în finalul meciului.

Trupa lui Sorin Bălu traversează o perioadă extrem de fastă, vezi ultimele rezultate, 6 – 1 cu Turceni, 4 – 1 la Petroșani cu Jiul, 5 – 1 cu Lupac, plus că au revenit jucătorii suspendați în urma scandalului pariurilor. De partea cealaltă gorjenii lui Mario Găman sunt departe de forma din sezonul precedent, înregistrând trei înfrângeri în ultimele patru etape, 1 – 2 la Lupac, 0 – 1 acasă cu Filiași și 1 – 3 la Deva, singurul succes fiind un 3 – 1 cu FCU Craiova II.

La prima vedere totul indică un meci de 1 solist, dar nu poate fi exclusă din start o eventuală (mare) surpriză.

FCU Craiova II – CSO Turceni

Se întâlnesc formațiile care ocupă ultimele două poziții ale clasamentului, un tablou sumbru pentru ambele nou promovate. Gazdele dețin locul 9, cu cinci puncte, o victorie, două egaluri, șase înfrângeri, golaveraj 12 – 28, oaspeții locul 10, cu două puncte obținute din două egaluri și șase înfrângeri, golaveraj 8 – 34, având un meci mai puțin disputat, restanța cu cealaltă Craiovă, a lui Rotaru.

În tur la Turceni a fost 2 – 2, David și Bubuioc au marcat pentru gorjeni, B. Duță și Blidar pentru doljeni. Dacă la celălalt joc programat vineri există o favorită certă, aici avem un meci de 1X2 între formațiile pregătite de Ovidiu Dănănae, respectiv Viorel Cojocaru.

sâmbătă, 28 octombrie

CSU Craiova II – Voința Lupac

Și aici avem o partidă care pare dezechilibrată, atât prin prisma cifrelor din clasament cât și a rezultatului din tur. CSU e pe locul 5, cu 15 puncte, cinci victorii, trei înfrângeri, golaveraj 23 – 18, un joc mai puțin (restanța de la Turceni), Voința pe 8, cu șapte puncte, două victorii, un egal, șase înfrângeri, golaveraj 11 – 24. În prima etapă, la Lupac, craiovenii au câștigat cu 5 – 1, Trică un hat-trick, Neață și Rădulescu marcând pentru învingători, respectiv Danci din penalty pentru echipa pregătită atunci de Adrian Enășescu, actualul tehnicial al Jiului. Cu trei succese în ultimele trei partide disputate, 2 – 1 cu concitadina FCU, 4 – 3 cu Șimian, 4 – 3 cu Jiul, juveții lui Ștefan Florescu se află pe val în tentativa de a prinde unul dintre primele patru locuri. La polul opus, trupa lui Gheorghe Manu a încasat corecții severe în deplasările de la Filiași (0 – 5) și Ghiroda (1 – 5), intercalând între acestea un 0 – 0 pe teren propriu cu Deva.

Viitorul Șimian – Jiul Petroșani

Multe s-au schimbat și încă în mod radical în cele două tabere de la întâlnirea din tur de la Petroșani, câștigată de Jiul cu 2 – 1. În primul rând să spunem că la partida de sâmbătă va lipsi autorul celor două goluri de atunci ale alb-negrilor, Gelu Velici, accidentat și indisponibil până anul viitor. (Pentru mehedințeni marcator a fost Trancă, cel care a deschis scorul). Ei bine – în fapt, mai corect spus ar fi rău pentru Jiul – de la acel joc Viitorul a urcat constant în clasament, în timp ce gruparea din Vale a luat-o… la vale. După o serie fulminantă de patru victorii în tot atâtea etape din debutul sezonului, a urmat o suită de cinci eșecuri consecutive, greu digerabile de suporteri și conducere.

Drept urmare, situația actuală din clasament arată astfel: gazdele sunt pe locul 4, cu 17 puncte, cinci victorii, două egaluri, două înfrângeri, golaveraj 26 – 15, oaspeții pe locul 6, cu 12 puncte, patru victorii, cinci înfrângeri, golaveraj 20 – 17 (mulțumită mai ales acelui 8 – 1 cu FCU Craiova II). Șimianul lui Alexandru Stoica arată a fi în formă, cu trei victorii în ultimele patru runde, 2 – 1 cu Ghiroda, 3 – 1 la FCU II și un 8 – 2 cu Turceni, singurul rezultat negativ fiind acel 3 – 4 la CSU II.

Pe banca Jiului debutează Adrian Enășescu, deja cel de-al patrulea (!) antrenor al petroșănenilor, deși au trecut doar nouă etape. Reamintim, s-au aflat pe rând în postura de principal Flavius Boroncoi (patru etape), Gabriel Radu (trei) și Damian Militaru (interimar, două).

CSM Deva – ACSO Filiași

Am lăsat la urmă derbyul etapei, în care dau piept ocupantele primelor poziții, cele care duc în barajul de promovare, din ierarhia seriei a șaptea. Cele două combatante se află la egalitate de puncte, câte 19, departajate de golaveraj, 20 – 6 oaspeții, 20 – 8 gazdele. Linia de clasament diferă la modul cum au fost adunate aceste puncte: Deva are cinci victorii și patru egaluri (singura echipă neînvinsă), Filiași șase victorii, un egal și două înfrângeri. În tur devenii s-au impus cu 2 – 1, goluri Modan și Bloj (între timp transferat la Miercurea Ciuc), respectiv Rogoveanu din penalty.

Doljenii se prezintă pe „Cetate” după o serie impresionantă pentru echipa lui Victor Naicu, cu cinci victorii fără gol primit: 5 – 0 cu Turceni, 1 – 0 la Petroșani, 5 – 0 cu Lupac, 1 – 0 la Cărbunești și 3 – 0 cu FCU Craiova. Devenii, care s-au despărțit de Ștefan Nanu după patru ani și cinci etape din sezonul în curs, au înregistrat un parcurs sinuos în interimatul lui Dorian Gugu și începutul de mandat al lui Marius Sîrbu, pe lângă succesele înregistrate cu Jiul și Gilortul (3 – 1 în ambele jocuri) cedând surprinzător puncte la Turceni (2 – 2) și Lupac (0 – 0).

Încheiem amintind că stau cu ochii pe deznodământul derbyului inclusiv urmăritoarele lor imediate, Ghiroda, Șimian și CSU Craiova. Ele au programate în runda aceasta partide pe teren propriu, în care – cel puțin teoretic, dacă nu și practic – pornesc cu prima șansă și cu speranța de a reduce sau chiar recupera decalajul măcar față de una dintre primele două clasate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *