„Îmi doream un parcurs ca anul trecut, nu mă așteptam să fim neînvinși” - interviu cu Ștefan Nanu, antrenor principal CSM Deva 1
Fotbal liga a III-a

„Îmi doream un parcurs ca anul trecut, nu mă așteptam să fim neînvinși” – interviu cu Ștefan Nanu, antrenor principal CSM Deva

Colaborarea dintre CS Municipal Deva și Ștefan Nanu este una benefică ambelor părți. Nanu este de trei ani și jumătate antrenorul Devei și rezultatele sunt evident pe o pantă ascendentă. Asta în ciuda faptului că de trei ani încoace echipa a jucat meciurile de pe teren propriu oriunde – primul an la Simeria, ultimii doi la Orăștie – numai pe stadionul „Cetate” nu. Abia în 25 noiembrie anul acesta CSM a revenit acasă, pentru un triumfal 8 – 0 cu Viitorul Pandurii II.

Ce spun cifrele despre ascensiunea neîntreruptă a formației devene de la instalarea fostului internațional pe banca tehnică:

ediția 2019 – 2020 locul 12 (din 16 echipe, campionat întrerupt și anulat din cauza pandemiei; clubul se numea atunci LPS Cetate  Deva)

ediția 2020 – 2021 locul 5 (un gol primit în ultimul minut din ultima etapă a privat echipa de locul 3)

ediția 2021 – 2022 locul 2 și accesul la barajul de promovare în Liga 2

ediția 2022 – 2023 locul 1 la zi, cu linia de clasament:

CSM Deva 15     12     3       0       54 – 7        39

Despre situația din prezent și perspectivele echipei ne-a vorbit Ștefan Nanu.

Reporter: Să începem cu începutul: cum a ajuns Deva să conducă neînvinsă în campionat?

Ștefan Nanu: După cum știți, este al patrulea an de când sunt la Deva. Dacă în primul an am format o echipă, în acel campionat anulat în pandemie, în al doilea an o altă echipă, cu care am terminat pe locul 5, anul trecut am păstrat doar trei-patru jucători din acel lot și am alcătuit un nou grup. În această formulă am terminat pe locul 2 și am mers la barajul de promovare. Am găsit calitatea pe care mi-o doream, în primul rând calitatea umană, în al doilea rând acești jucători au răspuns la ceea ce le-am cerut. În vară am păstrat toți titularii din sezonul trecut, acel prim 11, la care am adăugat niște transferuri reușite.

Rep: Înțeleg că sunteți mulțumit de transferurile făcute?

Nanu: Trei dintre cei aduși în vară s-au impus ca titulari, Vișan, Iana și Popescu, iar ceilalți – Creciunesc, Bedea, Pencea, Pătulea – au intrat când a fost nevoie de ei. Îmi doream să existe concurență pe posturi și am obținut asta. Un caz aparte între noii veniți este Alexandru Popescu: a debutat la Craiova, a trecut apoi pe la Mioveni, Clinceni, Călărași, l-am adus de la Colonești, trecut pe linie moartă. Intrat cu cariera pe pantă descendentă, l-am revitalizat, reinventat, acum a ajuns să marcheze 17 goluri în 14 etape de campionat.

Rep: V-ați așteptat sau nu la un parcurs atât de bun în campionat?

Nanu: Sincer, îmi doream un parcurs la fel de bun ca și cel de anul trecut. Să fim neînvinși nu, nu mă așteptam. După ce Reșița a trecut în altă serie și Pandurii s-a desființat, Jiul avea cel mai bun lot de jucători din seria noastră și era favorită. Nu știu ce s-a întâmplat acolo, e treaba lor. Important este că noi suntem pe primul loc, după o luptă cu Filiașiul, o echipă omogenă, care a jucat un sfert de finală în Cupă cu Craiova. Am cedat primul loc în favoarea lor după ce am făcut două egaluri consecutive, la Petroșani și la Lupac, dar am făcut din nou rocada la meciul direct, unde a existat o motivația morală extraordinară a locului 1. Au fost multe jocuri bune în acest campionat, dar de referință rămâne acel 5 – 0 de la Filiași, după un meci dominat de la un cap la altul.

Rep: Ați marcat foarte mult și ați primit puține goluri, cum ați reușit asta?

Nanu: Avem cel mai bun atac din liga trei, cu 54 de goluri marcate, a doua cea mai bună apărare, doar șapte goluri primite, avem al doilea cel mai bun punctaj după Corvinul. Șase din cele șapte goluri le-am primit de la echipele din județ, patru de la Brad și două de la Hațeg – ultimul a fost cel cu Șimian. Nu vreau să fiu înțeles greșit, dar multe dintre goluri le-am primit din cauza calității proaste a terenului. Vorba mea este că cel mai bun atac e apărarea, dacă nu iei gol nu ai cum să pierzi și pornind de aici poți să construiești și să câștigi meciuri.

Rep: Cât de mulțumit sunteți de randamentul jucătorilor, aveți evidențiați cu plusuri sau cu minusuri?

Nanu: Evidențiez în mod special echipa. Nu mi se pare corect să menționez pe cineva anume; chiar dacă un atacant are o execuție care decide un meci, munca a fost colectivă, până să ajungă la el mingea a trecut pe la mijlocași, pe la fundași. Chiar țin să le mulțumesc tuturor acestor copii minunați, care au dovedit caracter și profesionalism și au realizat obiectivul propus, ocuparea primului loc.

Rep: Ce transferuri urmează în iarnă, plecări și veniri, ce posturi mai trebuie acoperite?

Nanu: A plecat deocamdată doar Lemac, a venit Dănăilă, golgeterul Jiului, am transferat post pe post. Nu mai putem conta în acest campionat pe Plută, accidentat la ligamentele încrucișate, așa că suntem în discuții cu doi fundași centrali. Mai doresc ca jucătorii tineri care au prins mai puține minute la echipa mare să fie împrumutați la echipe de liga a treia unde să joace, avem tot interesul ca ei să crească valoric. Dintr-un lot de 23-24 de jucători sunt mulțumiți primii 11 și alți 3-4 care intră pe parcurs, e greu să îi mulțumești pe toți. Până la urmă ceea ce contează sunt rezultatele și punctele.

Rep: Cum pregătiți reluarea sezonului, cu tot ce înseamnă asta?

Nanu: Pregătirea pe care o faci în intersezon este baza rezultatelor. Încep întotdeauna cu zece zile de adaptare la efort, urmează opt zile de pregătire specifică, fizică plus forță. În toată această perioadă vreau să acumuleze, este timp suficient și pentru minge, cinci săptămâni în care avem jocurile amicale și intrăm în ciclul săptămânal de pregătire. Ne revedem pe 16 februarie, în 28 jucăm cu o echipă din Serbia (n. red. OFK Vrsac), care ne-a invitat la ei cu toate cheltuielile plătite, din 30 mergem pentru opt zile la Herculane, unde am fost și în trecut și avem cele mai bune condiții de pregătire. Avem întreg programul amicalelor conturat, vom întâlni echipe din Arad, Alba, Bihor și Timiș.

Rep: Ce să așteptăm de la jocurile din primăvară și cât va conta revenirea – în fine! – pe terenul propriu din Deva?

Nanu: Mai sunt trei etape din sezonul regulat în care ne dorim să rămânem neînvinși, iar în play-off avem ca obiectiv clasarea între primele două locuri, să adunăm destule puncte ca să jucăm din nou în barajul pentru promovare. O să vedem ce echipe vom întâlni acolo din seria a opta, am înțeles că Reșița se va întări în iarnă pentru că vrea promovarea. În ceea ce privește terenul propriu va conta foarte mult, mă bucur că la Deva avem acum o infrastructură de top. Ați văzut că înainte de meciul din ultima etapă cu Pandurii a plouat toată săptămâna, iar terenul a fost impecabil, nu s-a rupt, nu a existat măcar o baltă.

Rep: O ultimă întrebare: referitor la obiectivul vehiculat recent, promovarea, există resursele necesare, umane, financiare și de infrastructură?

Nanu: La potențialul orașului Deva, aș spune că da. Sunt însă multe aspecte de luat în calcul, începând cu cheltuielile pentru un meci la liga a doua, 18.000 de lei, asta însemnând peste 70.000 de lei pe lună. Ar fi nevoie de un buget undeva la un milion și jumătate de euro pe an, bani care reprezintă bugetul pe trei-patru ani în liga a treia. Depinde de oamenii care decid, ce își doresc cu adevărat. Până acum au fost alături de echipă, ne-au susținut permanent și țin să le mulțumesc pe această cale celor din conducere, primarului Florin Oancea, Primăriei Deva, celor din Consiliul local, președintelui clubului Nelu Ardelean, pentru toate condițiile excelente oferite fotbalului devean.

Lotul CSM Deva 2022 – 2023

portari: Alexandru Bădescu, Eduard Lazar (Sporting Cluj), Octavian Ivan

fundași: Alexandru Doboș, Bogdan Vișan (Arieșul Turda), Narcis Plută, Alexandru Iordache, Roland Kelemen, Daniel Branea, Tudor Opriș, George Pătulea (Flacăra Horezu), Alexandru Neagoe (LPS Banatul), Raul Tod

mijlocași: Bogdan Țoiu, Florin Stelea, Erwin Bloj, Andrei Iana (Academica Clinceni), Daniel Creciunesc (Someșul Dej), Adrian Bedea (Corvinul Hunedoara), Alin Pencea (ACSO Filiași), Adrian Marinca, Mario Marosan („U” Cluj), Antonio Nicoară, Raul Chițimia

atacanți: Mahadi Mahrez Kayondo, Alexandru Popescu (Vedița Colonești), Andrei Sulea, Brian Lemac (CSM Focșani)

Golgeterii CSM Deva (54* goluri):

Al. Popescu 17

Kayondo 12

Bedea 4

Bloj, Sulea, Vișan 3

Iana, Lemac, Stelea, Țoiu 2

plus un autogol

* un meci câștigat 3 – 0 „la masa verde”

Rezultate din toamna lui 2022:

3 – 1 Aurul Brad (deplasare)

1 – 1 Retezatul Hațeg (acasă)

3 – 0 Viitorul Șimian (d)

5 – 0 ACSO Filiași (a)

3 – 0 (w. o.) Viitorul Pandurii Târgu Jiu II (d)

4 – 0 Progresul Ezeriș (a)

0 – 0 Jiul Petroșani (d)

0 – 0 Voința Lupac (d)

4 – 0 Gilortul Târgu Cărbunești (a)

5 – 3 Aurul Brad (a)

4 – 1 Retezatul Hațeg (d)

2 – 1 Viitorul Șimian (a)

5 – 0 ACSO Filiași (d)

8 – 0 Viitorul Pandurii Târgu Jiu II (a)

7 – 0 Progresul Ezeriș (d)

Programul din 2023:

Ca un adevărat club profesionist care se respectă, CSM și-a stabilit – la numai două zile de la încheierea sezonului de toamnă – programul precompetițional de anul viitor:

17 ianuarie: reunirea lotului

19 ianuarie: vizita medicală

25 ianuarie; conferință de presă cu prezentare achiziții de jucători, meciuri amicale, obiectiv

28 ianuarie, amical internațional: OFK Vrsac (locul 7 Prva Liga/ liga 2 Serbia) – CSM Deva

31 ianuarie – 8 februarie: pregătire centralizată

11 februarie, amical: CSM Deva – Unirea Sântana (locul 1 Liga 4 Arad)

18 februarie, amical: CSM Deva – Unirea Alba Iulia (locul 4 seria 9 Liga 3)

22 februarie, amical: CSM Deva – FC Bihor Oradea (locul 3 seria 10 Liga 3)

24 februarie, amical: CSM Deva – CSC Ghiroda și Giarmata Vii (locul 3 seria 8 Liga 3)

3 martie, amical: CSM Deva – Phoenix Buziaș (locul 7 seria 8 Liga 3)

10 martie, etapa 16: CSM Deva – Jiul Petroșani

18 martie, etapa 17: CSM Deva – Voința Lupac

24 martie, etapa 18: Gilortul Târgu Cărbunești – CSM Deva

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *