Fotbal

Spune-mi cu cine te înhăitezi, ca să-ți spun ce țepe iei…

„Cedarea unor jucători cu potenţial (cum s-a întâmplat recent, în cazul unui junior de 12 ani, la presiunile părinţilor, la clubul FC Farul Constanţa, în condiţii avantajoase DOAR pentru clubul de primă ligă) nu se va mai face decât dacă beneficiile financiare sunt în condordanță cu investițiile pe care clubul nostru le face în viitorul juniorilor! (n. red.: sublinierea aparține clubului)

Dezavuăm practicile şi ingineriile prin care cooptarea unor juniori de perspectivă sunt avantajoase doar pentru una dintre părţi, folosindu-se anumite strategii de convingere a părinţilor, înainte de a se discuta cu reprezentanţii clubului. Concret, nu ne dorim ca, în viitor, Corvinul să mai treacă printr-un alt „caz Lobonţ”, în care să nu beneficieze în niciun fel din transferul jucătorului, având în vedere resursele investite de-a lungul timpului în juniorul aflat în cauză!

Tocmai de aceea, am luat decizia de a denunţa, unilateral, parteneriatul pe care îl aveam cu Academia de Fotbal „Gheorghe Hagi” şi care data din 2020.”

Este esența comunicatului oficial emis luni de clubul Corvinul. Iată și ce scriu colegii de la Fotbal Vest despre ceva similar care s-a întâmplat, același timp, la Dumbrăvița:

„Cei de la CSC Dumbrăviţa au anunţat, cu mare bucurie şi mândrie, că juniorul Eduard Nedescu, care în decembrie va împlini 13 ani şi care a început fotbalul la alb-verzi, fiind antrenat în ultima vreme de Adrian Ştefan, s-a transferat la Farul, la prestigioasa Academie a lui Gică Hagi! […] mă întreb oare cum a plecat acest băiat şi mai ales cu ce s-a ales Dumbrăviţa? Să nu-mi spuneţi că doar cu imagine, că îmi vine să sparg imediat ceva! Păi dacă acest tânăr mijlocaş va ajunge să debuteze peste câţiva ani în Superligă credeţi că vreun comentator de la vreo televiziune va spune că el a făcut primii paşi în fotbal la Dumbrăviţa? Pe naiba! Se va zice că este un produs al Academiei „regelui”, care ia jucători din toată ţara pe gratis sau pe o şpagă, pentru că nu mai trebuie plătită acum nici măcar grila de formare!” (n. red.: sublinierea îmi aparține)

Să ne reamintim: în 13 februarie 2020 era anunțat de către ziarul Primăriei Hunedoara „un eveniment important pentru fotbalul hunedorean: semnarea unui acord de parteneriat între Clubul Sportiv Hunedoara (club aflat în subordinea Consiliului Local al municipiului Hunedoara), Clubul Sportiv Academia de Fotbal Gheorghe Hagi și Fotbal Club Viitorul Constanța. Contractul prevede colaborarea dintre cele trei cluburi în vederea selecției, pregătirii și promovării celor mai talentați tineri jucători de fotbal pentru competițiile profesioniste.” La semnarea contractului a participat, între alții, Gică Popescu, în calitate de reprezentant al Academiei de Fotbal „Gheorghe Hagi”. Acesta le spunea atunci antrenorilor de la Hunedoara prezenți la întâlnire „că de acum au de găsit și antrenat tineri fotbaliști pe care să-i trimită la Constanța, pentru că nu cred că este un club care poate să șlefuiască jucătorii și să îi pregătească pentru marea performanță mai bine decât o facem noi”.

Iată însă părerea lui Zvonko Milojkovic, binecunoscutul impresar sârb, apropo de „marea performanța” cu care se lăuda Gică Popescu: „Ce a produs Hagi? Nu a produs niciun fotbalist de top în toți anii aceștia! E realitatea! Revin la Vlahovic. El a fost adus la Fiorentina în același timp în care a fost adus acolo Ianis Hagi. De ce doar sârbul s-a impus?”

O întrebare se impune de la sine: chiar nu știau cei din conducerea clubului hunedorean în ce se bagă cu acest parteneriat??? Nu aflaseră absolut nimic despre felul în care face Hagi legitimările la clubul său? Despre cum cei mai promițători juniori, inițial din județul Constanța, acum din toată țara, sunt racolați de „Rege” și de acoliții săi? Principiul este unul simplu: „ți-l iau și nu îți plătesc nimic pentru el, dar tu semnezi un contract în alb că dacă pleacă de la mine îmi plătești cu atât ora de antrenament”. Iar odată ajuns acolo, dacă un junior pleacă în altă parte antrenorul de la grupa sa trebuie să dea o notă explicativă lui Hagi personal. Și apropo, măgăria cu scoaterea din regulament a plății grilei de formare este o măsură cu dedicație specială pentru Hagi, care se mai și plânge peste tot că nu e ajutat!?

Revin, dacă nu știau asta cei de la CS Hunedoara (la vremea aceea) puteau măcar să ia aminte la ce se întâmpla în trecut la competițiile pentru copii „Cupa Hagi Danone”, pe care echipele Academiei lui trebuiau să le câștige neapărat și în consecință arbitrii acționau de așa manieră încât copiii se obișnuiau de mici cu ideea că arbitrii fură, totul e să fure pentru ei… Despre fair-play-ul și educația pe care le oferă Hagi vorbește de la sine și scena de anul acesta, cu copilul de mingi la care a urlat și l-a făcut să plângă, pentru că nu a tras de timp. Și chiar trebuie să fi venit abia azi în fotbal ca să nu fi aflat de „Asociația Familială Nașu’ și Finu’” (noua Cooperativă din campionatul intern, mai sunt implicați pe acolo și finul Pandelică și cumătrul Iftimie, plus alții din prima ligă, la nevoie…), cu punctele care se plimbă după cum cere interesul de la Gigă la Gigi atunci când „arde” și e un obiectiv măreț la mijloc – asta referitor la corectitudine.

Până la urmă nici nu era nevoie să știe sau să afle toate astea – deși era obligatoriu pentru o conducere de club care se respectă. Ajungea să se uite cine se afla la negocieri în fața lor: Gică Popescu, fost partener de afaceri asociat la firma fraților Becali, toți condamnați pentru „țepele” date cluburilor și statului în celebrul Dosar al Transferurilor.

Există o mulțime de proverbe care se potrivesc de minune situației: „dacă te bagi în troacă, te mănâncă porcii”, „cine nu deschide ochii, deschide punga” și – cea de la care am adaptat titlul – „spune-mi cu cine te însoțești, ca să-ți spun cine ești”. Tot o zicală e și cea cu mintea cea de pe urmă, care tot e bine că le-a venit celor de la Corvinul înainte să fie prea târziu și, vorba comunicatului, să se trezească cu un alt caz Lobonț, adică o țeapă de zile mari.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *