Fotbal liga a III-a

Ca de obicei, la Liga 3 sunt mai multe întrebări decât răspunsuri

În mod cert cel mai de suspans moment din fotbalul românesc nu este nici lupta pentru titlu (devenită poveste cu final așteptat) și nici tragerea la sorți a grupelor pentru Mondiale sau Europene (unde ne-am lămurit demult cum stăm și ce șanse – inexistente – avem).

Nu, cu adevărat palpitant este modul în care se împart echipele în serii la liga a treia. Aceasta deoarece criteriile geografice sunt sufocate de cele socio-politico-economice, pe șleau spus de interesele unora sau altora dintre cei care țin pâinea și cuțitul. Un singur exemplu: vă mai amintiți că acum patru sezoane (ediția 2018 – 2019), când erau doar cinci serii la Liga 3, cele trei echipe din județul Sibiu au fost împărțite în trei serii (!), respectiv 3, 4 și 5?! Iar dacă nici în sezonul precedent – când distribuirea în serii se putea face absolut perfect, fără să „rupi” nici un județ! – nu s-a procedat așa, acum sunt șanse infime să avem, de exemplu, toate cele cinci formații hunedorene la un loc într-o serie. În 2021 – 2022 am avut echipele din Argeș, Ilfov, Dâmbovița, Cluj și Hunedoara împărțite chiar în zone – nu doar grupe – diferite (!?), vezi cazurile Pucioase și Moreni sau Hunedoara și celelalte reprezentante din județul nostru.

Sincer nu înțeleg de ce multă lume se aștepta să afle ceva despre Liga 3 de la întrunirea CEx al FRF de vineri, 15 iulie. Din experiența anilor trecuți știm (sau ar trebui să ne fi învățat minte) că se așteaptă nu ceasul al 12-lea, ci al 13-lea și jumătate ca să se anunțe cine s-a retras, cine s-a înscris și cine cu cine joacă, plus că apar practic peste noapte înscrieri gen Viitorul Pandurii II, care lasă mască pe toată lumea.

Ce zice regulamentul

Dacă luăm litera regulamentului – cât se mai ține cont și de ăsta, săracul, interpretat în fel și chip ca să se potrivească unui scop anume, în funcție de cei implicați – știm foarte clar cine ar trebui să promoveze și cine să retrogradeze, ca să existe 100 de echipe în Liga 3. Țircusul începe doar la punerea sa în aplicare (pe principiul arhicunoscut, teoria ca teoria, dar practica ne omoară). De pildă, nu s-a anunțat nici până în ziua de azi care este criteriul după care se stabilește „cea mai slab clasată dintre locurile 8” care în principiu ar fi trebuit să retrogradeze. Nu de alta, dar seria 8 a avut doar nouă formații, deci numărul de meciuri jucate a fost mai mic, implicit și numărul de puncte posibile. Bine, era mai mult decât evident că vor rămâne locuri disponibile și în Liga 2, nu doar în Liga 3, date fiind problemele financiare insurmontabile de la Mediaș și Clinceni, așa că nu se punea la modul serios chestiunea să retrogradeze vreun loc 8. (Anticipând, și dintre ocupantele locurilor 9 au șanse reale să rămână în eșalonul trei).

99 de echipe pe 100 de locuri – asta pur teoretic

Situația la momentul actual este ca de obicei încurcată și neclară, așa că haideți să pornim trecerea în revistă a ceea ce știm cu siguranță. Cum Gaz Metan Mediaș s-a desființat, iar Academica Clinceni a fost retrogradată direct în Liga 3, nu au mai retrogradat din Liga 2 Poli Timișoara și Unirea Constanța. Rămân astfel două locuri în Liga 3, care ar fi trebuit ocupate de cele două pomenite. Dispare însă automat Academica Clinceni II prin apariția aici a primei echipe a clubului, astfel că asta nu influențează locurile disponibile. Unul dintre ele va fi ocupat sută la sută sigur de „cel mai slab loc 8”, indiferent că e vorba de Avântul Periam sau de Aurul Brad. Mai rămâne unul, pe hârtie, dar cu siguranță vor fi mai multe disponibile. Să nu o mai lungim, iată lista echipelor din fiecare județ care au dreptul să se înscrie în Liga 3 pentru sezonul 2022 – 2023:

3 SUCEAVA: Foresta Suceava, Bucovina Rădăuți, Șomuz Fălticeni

2 BOTOȘANI: Dante Botoșani, Sporting Dărăbani (n)

2 NEAMȚ: Ceahlăul Piatra Neamț, Speranța Răucești (n)

1 IAȘI: Știința Miroslava

3 VASLUI: Hușana Huși, Sporting Juniorul Vaslui, Rapid Brodoc (n)

2 BACĂU: Aerostar Bacău, Dinamo Bacău

1 VRANCEA: CSM Focșani

2 GALAȚI: Sporting Liești, Unirea Braniștea (n)

2 BRĂILA: Dacia Unirea Brăila (r), Viitorul Ianca

3 BUZĂU: Metalul Buzău, CSM Râmnicu Sărat, Voința Limpeziș (n)

3 CONSTANȚA: Farul Constanța II, Gloria Albești, Gloria Băneasa (n)

3 CĂLĂRAȘI: Dunărea Călărași (r), Agricola Borcea, Înainte Modelu

2 IALOMIȚA: Recolta Gheorghe Doja, CS Amara (n)

4 ILFOV: Academica Clinceni (r), CS Tunari, CS Afumați, FC Voluntari II

4 ARGEȘ: SC Popești Leordeni, Unirea Bascov, Real Bradu, CS Rucăr (n)

3 BUCUREȘTI: Rapid București II, FCSB II, CS Dinamo București (n)

2 DÂMBOVIȚA: FC Pucioasa, Flacăra Moreni

3 PRAHOVA: CS Blejoi, CSO Plopeni, CS Păulești (n)

3 BRAȘOV: Olimpic Cetate Râșnov, SR Municipal Brașov, Olimpic Zărnești (n)

1 HARGHITA: AFC Odorheiu Secuiesc

2 COVASNA: Sepsi Sfântu Gheorghe II, KSE Târgu Secuiesc

1 GIURGIU: Astra Giurgiu (r)

3 TELEORMAN: CSM Alexandria, Sporting Roșiori, Dunărea Turris Turnu Măgurele (n)

2 OLT: Vedița Colonești, Petrolul Potcoava

2 DOLJ: CSO Filiași, Universitatea Craiova II

2 VÂLCEA: Viitorul Dăești, Cozia Călimănești (n)

2 GORJ: Pandurii Lignitul Târgu Jiu, Gilortul Târgu Cărbunești

1 MEHEDINȚI: Viitorul Șimian

2 CARAȘ: CSM Reșița, Voința Lupac

5 HUNEDOARA: Corvinul Hunedoara, CSM Deva, Jiul Petroșani, Aurul Brad, Retezatul Hațeg (n)

4 TIMIȘ: CSC Ghiroda și Giarmata Vii, Pobeda Star Bîșnov, Avântul Periam, Phoenix Buziaș (n)

5 ARAD: Șoimii Lipova, Crișul Chișineu Criș, Gloria Lunca Teuz Cermei, Progresul Pecica, ACB Ineu (n)

3 ALBA: Metalurgistul Cugir, CS Ocna Mureș, Universitatea Alba Iulia (n)

3 MUREȘ: Unirea Ungheni, Avântul Reghin, ACS Târgu Mureș (n)

2 BISTRIȚA: Gloria Bistrița, Silvicultorul Maieru (n)

2 BIHOR: CA Oradea, Lotus Băile Felix

4 CLUJ: Someșul Dej, Academia Viitorul Cluj, CFR Cluj II, Sănătatea SP Cluj

2 SĂLAJ: SCM Zalău, Sportul Șimleu Silvaniei

2 SATU MARE: CSM Satu Mare, Victoria Carei (n)

1 MARAMUREȘ: CSM Sighetu Marmației (n)

(n = nou promovată din L4, r = retrogradată din L2 sau L1)

Ca să completăm tabloul cu grupările care mai pot teoretic sau practic spera la un loc în Liga 3, echipele secunde care au retrogradat sunt Dinamo II, FC Argeș II, Hermannstadt II, Viitorul Pandurii II plus echipa de juniori Kids Tâmpa, iar retrogradate de pe locul 9 CSM Bacău, CS Făurei, CSM Fetești, Flacăra Horezu, Progresul Ezeriș, Frontiera Curtici, Unirea Alba Iulia, Progresul Șomcuta Mare.

La ce să ne așteptăm

În primul rând, ca Astra și Cliceni să nu se mai înscrie. Prima are datorii de peste 20 de milioane de euro, pe patronul Ioan Nicolae în pușcărie și cu firmele intrate în insolvență. Celei de a doua i s-a pregătit decesul prin înființarea struțocămilei „FCSB A Clinceni”, o fuziune între Unirea Constanța (ea însăși o creație grotescă acceptată de FRF) + FCSB II + Academica Clinceni. Una pune locul în liga 2, alta jucătorii și foarte probabil banii lui Becali, iar ultima terenul și baza de antrenament modernă din Clinceni, acesta fiind tot substratul combinației.

Apoi mai există nou înființata Ligă de Tineret, care oferă celor de la CFR Cluj, FCSB, CSU Craiova, Voluntari, Sepsi și Rapid posibilitatea să se înscrie acolo și să renunțe la formațiile secunde din liga a treia. Dacă și câte o vor face rămâne să vedem.

Nu în ultimul rând, există oricând, oricum și practic pentru oricine spectrul opririi finanțării. Cum 99% dintre grupări trăiesc din banul public de la bugetul local/ județean, ajunge ca unuia dintre șefi să nu îi placă fotbalul și să închidă robinetul. Drept care echipa se va desființa automat (în cel mai bun caz va merge mai departe de undeva de jos, la nivel amator de liga 4 sau 5).

Ce șanse sunt să avem toate cinci hunedorenele în aceeași serie

Destul de mici, din următoarele motive.

Chiar dacă în seria 7 s-ar încadra ca număr de echipe județele Hunedoara, Caraș, Gorj și Mehedinți (5+2+2+1), celelalte trei serii din Vest și Nord (8, 9 și 10) nu beneficiază de asemenea potriveală.

În seria 8 avem doar nouă formații (5 Arad , 4 Timiș); seriile 9 și 10 ar fi iarăși incomplete, cu 19 echipe (4 Cluj, 3 Alba, 3 Mureș, câte două Bihor, Bistrița, Sălaj, Satu Mare și una Maramureș). Deci, în afară de cazul în care se distribuie Odorheiu din Harghita în seria 9 sau 10, iarăși o echipă din Hunedoara va fi separată de celelalte și trimisă în 9. Pentru a completa seria „bănățeană” 8 cu siguranță se va apela la o soluție din Caraș sau Hunedoara.

Astfel, dintr-o eventuală serie 7 în varianta prezentată inițial ar fi mutate în alte serii două echipe, așa că sunt șanse să ne trezim aici din nou cu cele două reprezentante din Vâlcea. Salvarea ar fi reapariția echipelor secunde Hermannstadt II și Viitorul Pandurii II: prima ar merge în seria 9, a doua ar rămâne în 7, de unde cineva din Caraș ar trece în seria 8, cu Arad și Timiș. Ar mai fi o soluție și reprimirea celor de la Progresul Ezeriș, retrogradată „prima sub linie” de pe locul 9 (dar în aceeași situație sunt și echipe din alte serii și alte zone). Se mai vorbește și de înființarea lui Poli Timișoara II, care ar completa seria 8.

Așa și numai așa Corvinul, Deva, Jiul, Aurul și Retezatul ar putea fi repartizate la un loc. Asta desigur în ipoteza că nu intervin din nou alte criterii decât cele geografice…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *