Fotbal liga a III-a Fotbal liga a IV-a

Retezatul are acum prima șansă la promovare

Cam 1.200 de spectatori – tribunele au fost evident neîncăpătoare, astfel că mulți au stat în afara gardurilor – au venit sâmbătă la stadionul din Hațeg să își vadă favoriții în manșa tur a barajului pentru promovarea în Liga 3. Și fotbaliștii Retezatului i-au răsplătit printr-un joc pe măsura așteptărilor și, nu în ultimul rând, printr-o victorie la un scor care le facilitează foarte mult misiunea în returul de la Caransebeș de peste o săptămână.

Chiar din startul partidei Buzducea a dat semnalul atacurilor cu un șut din afara careului care i-a testat vigilența lui Ruicu, însă acesta a fost la post și a reținut. Portarul oaspeților – care a făcut un joc bun, în ciuda celor patru goluri încasate – a avut de lucru serios în min. 6, când a scos cu un reflex spectaculos lovitura de cap din șase metri a lui Pițigoi la centrarea lui Lupulescu. Pușcă l-a servit bine în două rânduri pe Gavriluți, dar atacantul gazdelor nu a obținut decât o lovitură de colț (min. 12) și a avut o cădere mult prea ușoară în careu ca să primească penalty (min. 13).

Lupulescu, extrem de activ în banda stângă, cu dese incursiuni ofensive, a centrat periculos în fața porții însă Ruicu a reușit să devieze cu vârful degetelor un balon pe care îl așteptau Popesc și Popa (min. 19). Și Mihai Dragomir de la oaspeți a căzut în careul advers, fără să îl impresioneze pe centralul arădean Tudor Jurcă, care – trebuie spus – a condus foarte bine partida.

Contrar cursului jocului, cei care au deschis scorul au fost cărășenii: Negrei a prins un șut formidabil, voleu din întoarcere de la 20 de metri, care s-a dus imparabil lângă bara din stânga lui Tonca. Spre meritul lor, hațeganii nu s-au pierdut cu firea și au reluat atacurile. Popesc a fost faultat la 16 metri și Buzducea a bătut lovitura liberă puțin peste vinclu (min. 27), Popa a șutat în diagonală din marginea careului pe lângă poartă (min. 30), iar Popesc a preluat frumos centrarea lui Ardeleanu și a șutat bine, dar Ruicu a scos în corner (min. 31). A fost însă doar amânarea egalării, pentru că Lupulescu a centrat din lovitura de colț rezultată și Țuligă a reluat cu capul din șase-șapte metri pentru 1 – 1. Același Ruicu și-a mai salvat o dată echipa cu o intervenția miraculoasă în min. 34, când a scos de sub transversală mingea trimisă de Buzducea. Presiunea constantă a Retezatului a dat roade două minute mai târziu: Pușcă a centrat de pe stânga, Dovlete a greșit intervenția și Robert Popa a profitat și a înscris simplu din colțul careului mic.

Reacția de orgoliu a oaspeților a venit de la același Negrei, șut de la 30 de metri respins în corner de Tonca (min. 36). Pițigoi (min. 41) și Buzducea (min. 44) au încercat și ei poarta de la distanță, dar nu au cadrat șuturile. Mult mai aproape de reușită a fost Duțescu, care a expediat un balon de la 25 de metri puțin pe lângă vinclu în ultimul minut înainte de pauză.

Meciul a fost ceva mai puțin animat după reluare, căldura punându-și și ea amprenta asupra ritmului de joc. În primul sfert de oră am consemnat doar mingile trimise de Feneș (min. 57) și Duțescu (min. 60) prinse ușor de Tonca și un un-doi reușit de Ardeleanu și Pușcă, ultimul oprit in-extremis în 16 metri (min. 58). S-a făcut 3 – 1 în min. 61: Lupulescu a centrat perfect de pe stânga și Robert Popa a reușit „dubla” cu o lovitură de cap din opt metri. Ultima jumătate de oră a aparținut integral gazdelor, defensiva oaspeților rezistând din ce în ce mai greu la centrările venite de pe flancuri. Pe rând, Dovlete, Dănciulescu și Ruicu reușesc totuși să respingă cumva cele mai periculoase dintre ele. Portarul Caransebeșului are o nouă paradă magistrală la pătrunderea lui Pușcă, bine lansat în adâncime de Lupulescu (min. 73). O pasă excelentă a lui Pușcă îl găsește complet liber în careu pe Pau, dar acesta ratează incredibil, trimițând peste poartă de la zece metri (min. 80). Totuși, Pau se revanșează cinci minute mai târziu, găsit pe contraatac de pasa în diagonală a aceluiași Pușcă, când trimite precis pe lângă portar, lângă bară. Putea fi și mai mult de 4 – 1, însă Casian irosește un alt contraatac cu o centrare greșită (așteptau demarcați Popesc și Pau, min. 88), Matei șutează imprecis (min.89), iar în prelungiri o acțiune construită frumos de Pițigoi și Pușcă se încheie cu o centrare pentru Popesc blocată salvator de ieșirea lui Ruicu.

În concluzie, a fost un succes absolut meritat al gazdelor, la un scor care le oferă evident cele mai mari șanse la revenirea în Liga 3 după o pauză de 12 ani.

Ce au spus după meci…

Dan Bona (antrenor Retezatul): „Să sperăm că avantajul o să ajungă, dar trebuie să rămânem cu picioarele pe pământ, să mergem să jucăm la fel de serios și la Caransebeș, ca să reușim ceea ce își dorește tot orașul anul acesta, să promovăm în divizia C. O să pregătim foarte bine și jocul de acolo, pentru că la fotbal se poate întâmpla orice. Dar eu zic că în jocul de azi a fost o diferență mare între echipe. Cu toate că am luat gol la început, băieții au avut forța necesară să revină și să câștigăm la scor. Noi suntem o echipă care trebuie să pasăm, să ducem mingea din aproape în aproape. În momentul în care am pus mingea jos și am început să mergem spre poartă fără mingi lungi și fără mingi la bătaie, atunci am și înscris golurile. Nu mi-am făcut probleme la 0 – 1, le-am spus că putem întoarce rezultatul, doar să fie calmi, că uneori ne cam pierdem capul. Nici jucătorii nu au experiență foarte mare la nivel mai ridicat, dar eu spun că s-a făcut un grup unit, avem condiții bune, suntem susținuți bine și spun că anul acesta chiar merităm să promovăm. Le mulțumim spectatorilor care au fost la meci și ne-au încurajat. De asta m-am întors acasă, ca să umplem stadionul la Hațeg.”

Ion Bica (antrenor Caransebeș): „Nu ne așteptam să fie o victorie așa de categorică a gazdelor. Am lucrat foarte bine la ședința tehnică, am prezentat exact echipa Hațegului, dar se pare că jucătorii noștri nu au înțeles exact ceea ce au de făcut și nerespectând sarcinile pe care le-am dat pe teren s-a ajuns la rezultatul acesta. A fost și diferența de experiență, eu în tot lotul am doar trei jucători care au mai jucat în baraj, nu au experiența meciurilor decisive. Sunt tineri, am avut copil de 16 ani pe teren, dar o să capete și ei experiență. Sperăm ca pe viitor, cu experiență ca și Hațegul, o să ajungem și noi în liga a treia. La noi în Caransebeș oamenii suferă că nu au fotbal de performanță măcar la nivelul ligii a treia. Cei care ne-au susținut astăzi (n. red.: a fost o galerie a oaspeților de 150 de oameni) sunt cei care au înființat echipa, au susținut echipa și întotdeauna, și în campionat și acum la meciul de baraj, ei au fost deasupra noastră și îmi pare rău că nu am reușit să îi mulțumim și să îi bucurăm așa cum ar fi trebuit pentru toate eforturile lor.”

sâmbătă, 18 iunie, stadion „Retezatul” Hațeg

Retezatul Hațeg – Magica Balta Caransebeș 4 – 1 (2 – 1)

Au marcat: Țuligă (32), R. Popa (36, 61), Pau (85) – Negrei (22)

Retezatul: Tonca – Ardeleanu, Țuligă (77 Casian), Matei, Lupulescu (87 A. Marcu) – Pițigoi, Pușcă, Buzducea – R. Popa (65 Pau), Popesc, Gavriluți (65 Arcuși).

Pe bancă: Pașca – Demian, T. Marcu, Păștilă

Antrenor Dan Bona

Magica: Ruicu (90+2 Văcărescu) – B. Dragomir, Dănciulescu, Măria-Mare, Dovlete – Feneș (86 Anghel), Drăgoi – Duțescu, M. Dragomir, Negrei (77 Stoichescu) – Nedelcea

Pe bancă: Birtea, Benea, Belin, Sorea, Dulamă, Clapon

Antrenor Ion Bica

Arbitri: Tudor Jurcă – Casian Băla (ambii Arad), Lucian Berariu (Moroda)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *