Fotbal liga a IV-a

Pentru un loc sub soarele ligii a treia: Retezatul Hațeg – Magica Balta Caransebeș

Noua campioană județeană, Retezatul Hațeg, a început sezonul 2021 – 2022 cu un nou antrenor, Dan Bona, instalat vara trecută pe banca tehnică. Acesta s-a întors acasă după 27 de ani petrecuți în fotbalul brașovean, mai întâi ca jucător și apoi ca antrenor.

Parcursul în liga a patra hunedoreană nu a fost unul lin și fără probleme. Startul a fost unul mai greoi, cu două remize pe teren propriu (ambele 0 – 0) cu Vulcan și Petrila, astfel că în primele șase etape echipa a oscilat pe locurile 3 și 4. După etapa 7 a trecut pe primul loc, pe care l-a mai cedat doar în etapa 8 – după sincopa de la Geoagiu, 0 – 3 cu Gloria, singura înfrângere din întreg sezonul competițional – și între etapele 11 și 13. A terminat sezonul regulat cu cinci egaluri și o singură înfrângere din 18 partide, cu trei puncte mai mult decât Vulcan și cinci peste Geoagiu și Petrila.

În schimb, acolo unde a contat cel mai mult, în Final Four, s-a descurcat admirabil și și-a asigurat matematic titlul după numai patru meciuri. Până la final a adunat cinci victorii și o „remiză de salon” în ultima etapă, când la Hațeg se mai aștepta doar festivitatea de premiere.

Precedent încurajator pentru baraj

Așa a ajuns Retezatul să întâlnească Magica Balta Caransebeș în barajul de promovare în Liga 3. Cele două echipe s-au mai întâlnit chiar anul acesta, la începutul lunii martie, într-un amical jucat la Hațeg. Atunci a câștigat clar Retezatul, 4 – 0 cu golurile lui Țuligă, Gavriluți, Pițigoi și Ștefoni. Scorul putea fi chiar mai mare, pentru că gazdele au ratat inclusiv un penalty, plus alte ocazii mari avute de Pau, Lupulescu, Popesc, Casian și Matei.

Formația trimisă pe teren la acel meci de Dan Bona a fost:

Tonca – Arcuși, Răzvan Marcu, Țuligă, Lupulescu – Pițigoi, Casian, Buzducea – Pau, Popesc, Gavriluți. Au mai jucat Pașca, Demian, Matei, Ștefoni, Popa și Tudor Marcu, au absentat atunci motivat Pușcă și Ardeleanu.

Iată și formula de echipă utilizată pentru Caransebeș de antrenorul Ion Bica în ultimul derby județean, pierdut cu 1 – 2 la CSO Anina, ocupanta locului 2:

Ruicu – Măria Mare (64 Anghel), B. Dragomir, Dovlete, Dănciulescu – Feneș (74 P. Stoichescu), Drăgoi – Duțescu, M. Dragomir, Negrei – Nedelcea.

La ce să ne așteptăm pe 18 și 25 iunie

„Urmează un baraj extrem de dificil cu campioana județului Caraș, Caransebeșul, echipă pe care am văzut-o de trei ori. Eu spun că șansele sunt egale, sper ca noi să continuăm pe linia evoluțiilor bune die până acum. Cu Geoagiu în ultimul meci am fost parcă puțin prea în vacanță. Poate era normal, poate nu era normal, dar mi-aș dori să jucăm la nivelul la care am jucat în primele cinci jocuri din play-off. Avem șanse reale, depinde de noi, sper să fim sănătoși, să pregătim în liniște și bine acest baraj. Urmează un cantonament cu două zile înainte, în care o să avem vreme să stăm de vorbă, să ne odihnim bine și să fim pregătiți la jocul cu Caransebeș. Eu am venit acasă cu gândul să promovez, am îndeplinit primul obiectiv. Un obiectiv pe care ni l-am dorit – și e meritul mare al jucătorilor – a fost că am readus lumea la stadion. Eu sper să le facem suporterilor o bucurie și în 18 și 25”, a prefațat duelul din baraj Dan Bona, antrenorul principal al Retezatului Hațeg.

Manșa tur a barajului are loc sâmbătă, 18 iunie, de la ora 18, la Hațeg. Returul este programat peste o săptămână, în 25 iunie, de la ora 17.30, la Caransebeș.

Ce s-a întâmplat în „interjudețenele” Hunedoara – Caraș-Severin

Nu este prima oară când echipele din Hațeg și Caransebeș se înfruntă într-un baraj pentru promovarea în eșalonul trei. În 1988 Retezatul a trecut de CPL Caransebeș după o dublă manșă, 2 – 0 acasă și 0 – 1 în deplasare. Este pentru a treia oară în ultimii opt ani când Hațegul luptă pentru un loc în liga a treia. În 2014 a pierdut 0 – 2 cu UTA Bătrâna Doamnă, meci jucat la Lugoj, iar în 2019 cu Progresul Pecica, 1 – 2 în deplasare și 0 – 1 acasă.

Să mai spunem că scorul întâlnirilor directe eliminatorii dintre campioanele din Hunedoara și Caraș Severin este 4 – 2. Asta dacă luăm în considerare că la prima confruntare de acest gen (din 1974) Sportul Studențesc Hunedoara a trecut de Minerul Oravița cu 1 – 0 și 0 – 0, dar în urma unei contestații FRF a decis să promoveze Oravița. Așadar, pe teren a fost de fapt 5 – 1… În rest, ultimele patru dispute au dat câștig de cauză de fiecare dată campioanelor hunedorene, indiferent că ele s-au numit Retezatul Hațeg, Minerul Uricani, Parângul Lonea sau CS Hunedoara.

Iată istoricul complet al acestor întâlniri:

baraj 2017/ 18:

CS Hunedoara – Voința Lupac (Caraș Severin) 0 – 1, 2 – 1

baraj 1992/ 93:

Parângul Lonea – Minerul Moldova Nouă (Caraș Severin) 1 – 0, 1 – 1

baraj 1989/ 90:

Minerul Uricani – Minerul Oravița (Caraș Severin) 3 – 0, 0 – 1

baraj 1987/ 88:

Retezatul Hațeg – CPL Caransebeș (Caraș Severin) 2 – 0, 0 – 1

baraj 1983/ 84:

CF CFR Simeria – CSM Caransebeș (Caraș Severin) 2 – 0, 0 – 3

baraj 1973/ 74:

Sportul Studențesc Hunedoara – Minerul Oravița 1 – 0, 0 – 0 (a promovat Oravița după contestație)

Retezatul Hațeg

Președinte Marius Pițigoi

Antrenor Dan Bona

Lotul de jucători:

portari: Tonca, Pașca

fundași: Ardeleanu, Arcuși, B. Matei, R. Marcu, Țuligă, Lupulescu

mijlocași: Demian, Pușcă, Pițigoi, Casian, Buzducea, Ștefoni, T. Marcu

atacanți: Pau, Popesc, Gavriluți, R. Popa, Păștilă

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *