Fotbal liga a III-a

Avancronica la etapa 9 din play-off și play-out

Sfârșitul de săptămână ne oferă în Liga 3 ultima etapă din play-off și penultima din play-out (ăsta e sistemul, nu cred că mai miră pe cineva). Situația echipelor hunedorene e pe trei sferturi lămurită: două dintre ele vor juca barajul de promovare, CS Hunedoara cu CA Oradea, iar CSM Deva cu (99% sigur) CSC Dumbrăvița; Jiul Petroșani s-a salvat matematic de la retrogradare grație faptului că Ezeriș nu a bătut la Șimian etapa trecută; rămâne indecisă situația Aurului Brad, care mai are de jucat două „finale” (văd că mai nou termenul e folosit în legătură cu orice fel de meci…) pentru supraviețuire.

play-off etapa 9

vineri, 20 mai, ora 18, stadion „Dacia” Orăștie

CS Municipal Deva – Pandurii Târgu Jiu

Meci fără nici o miză, între o echipă gazdă (vorba vine, pentru că de mai bine de doi ani CSM joacă partidele oficiale oriunde, numai la Deva nu) care a depășit toate așteptările și o alta oaspete care și-a ratat obiectivul declarat – revenirea în eșalonul secund. Devenii sunt cu gândul la barajul cu Dumbrăvița, gorjenii la sezonul următor, când speră să realizeze transferurile pe care nu le-au putut face acum, într-o nouă tentativă de a promova.

Ambele vin după înfrângeri în etapa trecută: Deva a cedat (folosind mai mult rezervele) 0 – 4 la Reșița, Pandurii 1 – 2 pe teren propriu cu Voința Lupac. Iată jucătorii trimiși pe teren de Mario Găman:

Opriţa – Afrim (eliminat 45), Suently, Savu, Truşescu – Habet (78 Peia), Boateng, Stancu – R. Petre (46 Aerts), Lupuleţ, Rasoveanu (78 Dumitrescu). Golul Pandurilor l-a marcat Lupuleț, din penalty.

Se mai joacă așadar numai din ambiție și pentru orgoliu, iar antecedentele în privința aceasta sunt cum nu se poate mai convingătoare. Cele patru meciuri de până acum s-au soldat cu câte două victorii de fiecare parte, câte patru goluri marcate și patru primite, deci echilibru perfect. A fost 0 – 1 la Târgu Jiu (gol Suently) și 2 – 1 la Orăștie (goluri Kayondo și Sulea, respectiv Trușescu) în sezonul regulat, tot 2 – 1 la Orăștie (dublă Avramovici, respectiv Lupuleț) și 0 – 1 la Târgu Jiu (Aerts) în play-off.

vineri, 20 mai, ora 18, stadion „Central” Ungheni

Unirea Ungheni CS Hunedoara

Gazdele au rezolvat elegant în runda precedentă problema locului 3, după ce au învins cu 4 – 2 în deplasarea de la Cluj pe Academia Viitorul, cu golurile lui Codrea – două, Dinu și Iuga. Cu un nou antrenor pe bancă, Flavius Sabău (venit de la Șoimii Lipova), mureșenii privesc deja către sezonul următor, cu gândul declarat la promovare.

Deocamdată în cursa pentru accederea în Liga 2 se află hunedorenii, cu un parcurs impresionant în actualul sezon. Cu miza partidei lipsind cu desăvârșire, există toate premisele unui joc spectaculos, în nota partidelor din campionat dintre cele două. Bilanțul întâlnirilor directe este de trei victorii pentru Hunedoara și un egal. A fost 4 – 2 la Ungheni (Buș două goluri, Arnăutu și Mogoș, respectiv Bucur și Astafei) și 1 – 0 la Hunedoara (Garutti) în sezonul regulat,

3 – 3 la Ungheni (goluri Jairo, Buș și Roșu, respectiv Astafei două și Toboșaru) și 3 – 1 la Simeria (Hergheligiu două și Arnăutu, respectiv Ndiesse) în play-off.

Rămâne de văzut cum va gestiona Florin Maxim situația specială dată de faptul că miercurea viitoare echipa sa va juca la Oradea prima manșă din baraj. La meciul din etapa trecută nu a menajat pe nimeni, folosind pe parcursul meciului cu Metalurgistul (3 – 0, marcatori Buș de două ori și Hergheligiu) toți titularii disponibili, lipsind doar accidentatul Motta.

play-out etapa 9

vineri, 20 mai, ora 18, stadion „Aurel Țicleanu” Bumbești Jiu

Viitorul Pandurii II – Aurul Brad

Meci de a fi sau a nu fi pentru ocupantele ultimelor două locuri. Cine câștigă mai poate spera în continuare, cine pierde se poate spune de pe acum că merge în „județ”, egalul nu ajută pe nimeni – doar pe contracandidata Ezeriș. Cele două combatante se prezintă după rezultate diametral opuse înregistrate în urmă cu o săptămână: Viitorul a cedat pe teren propriu 0 – 2 cu Gilortul (goluri Avrămescu din penalty și Bucur), Aurul a câștigat cu același scor la Brad în fața Jiului, cu reușitele lui Leucian și Tecsi (penalty). Iată și formațiile aliniate de cei doi antrenori, Constantin Andriucă respectiv Ioan Petcu:

Viitorul: Krupenschi – Croitoru, Baican, Pirtea, Godja (78 Caba) – Gheban (64 Filip), Pîrcălabu (73 Geană) – Buțurcă, Gîrbiță, Vespe – Mitrică.

Aurul: Raț – Prejban (46 Pașca), Lup, Șoit, Miclean – Lupușor, Danciu, Leaha, Leucian – Dărăban (58 Talpaș), Tecsi (90+2 Raul Filipaș).

De la brădeni sunt suspendați Tecsi și Lupușor (ambii pentru cumul de cartonașe galbene), în schimb se speră în recuperarea lui Ionuț Filipaș, Clemeniuc și Jorza, absenți la ultimul meci. Rezultatele directe sunt încurajatoare pentru Aurul: a fost 0 – 0 în deplasare și 3 – 0 la Brad (goluri Tecsi, Talpaș și Ionuț Filipaș) în sezonul regulat și 2 – 0 la Brad (Clemeniuc și Șoit) în play-out.

sâmbătă, 21 mai, ora 18, stadion „Mircea Chivu” sintetic Reșița

Progresul Ezeriș – Jiul Petroșani

Un play-out obligatoriu de uitat pentru Jiul, chiar dacă este salvată matematic de la retrogradare cu două runde înainte de final. Dacă în sezonul regulat echipa a fost mai aproape de play-off decât de retrogradare, a doua parte a campionatului a fost una de coșmar. Nu mai insistăm pe bilanțul dezastruos al ultimelor șapte etape, pentru că este inexplicabil – în orice mod privești lucrurile – cum practic cu același lot de jucători s-a produs o asemenea cădere în abis în privința evoluțiilor de pe teren și a rezultatelor.

Revenind la meciul cu Progresul, gazdele (se joacă în fieful Reșiței, dar asta e o altă discuție) sunt obligate să câștige pentru a avea o șansă în plus la locul care asigură rămânerea în divizie, pentru care mai luptă Aurul și Viitorul II. În runda precedentă cei din Ezeriș au cedat cu 0 – 1 în deplasarea cu Viitorul Șimian (gol Iorgulescu), iar Jiul a pierdut 0 – 2 la Brad cu Aurul. Iată echipele care au evoluat în acele partide:

Progresul: Birăescu – Dumitru (70 Boț), Mărgan (80 Crețu), Călin, Zamfir – Rotariu, Cărăușu, Ciurea, Barbu – Turău, Musoni. Antrenor Dorian Arbănaș

Jiul: Spânu – Stoicoiu, Ionică, Marin, Keszeg – Oprișa, R. Sandu (77 Ioniță) – Bădărău (77 Turcu), Mărmăneanu (81 Mazilu), Cocină – Caralicea (77 Drovi). Antrenor Aurel Moldovan

Bilanțul disputelor directe este nefavorabil celor din Vale: 0 – 2 la Petroșani (goluri Călin și Giurică) și 0 – 0 la Caransebeș în sezonul regulat, 0 – 1 la Petroșani (gol Dragomir) în play-out.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *