Fotbal liga a III-a

Deva a câștigat ultimul derby al anului

A fost un meci încrâncenat, jucat fără menajamente, între două echipe care și-au asigurat practic demult accederea în play-off și au acum ca obiectiv declarat la final locul 2, cel care duce la barajul de promovare alături de Reșița. Până la urmă victoria a revenit la mare luptă gazdelor, scor 2 – 1, nu fără ca oaspeții să acuze la final – după obiceiul pământului la români… – arbitrajul târgmureșeanului Claudiu Ștef.

Jocul a început promițător, într-un ritm alert menținut aproape pe tot parcursul întâlnirii. Deva a avut primul corner în min. 4, după care Țoiu și-a încercat șutul de la 40 de metri, însă pe mijlocul porții și Iovicin nu a avut probleme (min. 7). Prima lovitură de colț a Pandurilor a apărut în min. 10, când am consemnat și întâia fază periculoasă, cu mingea trecând prin fața porții devene la o respingere imprecisă a lui Bădescu. Gazdele au replicat printr-o acțiune frumos construită pe traseul Stelea – Sulea – Bloj – Kayondo, dar pasa decisivă pentru Sulea a eșuat (min. 18). A fost parcă un semnal pentru apariția marilor ocazii de gol. Lupulețu – cel care avea să se dovedească cel mai periculos atacant al gorjenilor – a trimis peste poartă de la șase metri, din unghi, un minut mai târziu. Kayondo a reluat cu capul pe lângă poartă centrarea lui Vasilescu (min. 22), pentru  ca în min. 28 să consemnăm o ratare rarisimă: Doboș bate bine în careu o lovitură liberă de la 40 de metri, Iordache se înalță frumos și reia cu capul spre vinclu, Iovicin se arcuiește aproape incredibil și respinge în transversală, de unde balonul revine la Sulea, care din marginea careului mic șutează în Kayondo! Portarul jienilor mai are de lucru și la cornerul trimis înșelător spre poartă de Stelea (min. 34), iar Suently era gata să reediteze isprava din partida tur, când a marcat unicul gol, însă trimite pe lângă poartă din poziție bună, singur în careul devean (min. 36).

Deschiderea de scor s-a produs în min. 38. Stelea a centrat de pe stânga pentru Sulea, acesta a fost agățat de Gomes la 14 metri de poartă și centralul a dictat penalty, în protestele vehemente ale oaspeților. A transformat cu siguranță Kayondo și s-a făcut 1 – 0. Același Kayondo putea majora avantajul la capătul unei faze construite de Doboș și Sulea (min. 40), Lupuleț expediază o lovitură de cap prinsă cu siguranță de Bădescu (min. 44), pentru ca în ultimul minut al reprizei Bloj, excelent găsit în careu de pasa lui Sulea, să trimită direct în portar de la șapte metri.

Nici nu se așezaseră bine echipele în teren pentru repriza secundă când o degajare a lui Bădescu l-a găsit pe Bloj pe contraatac, acesta a centrat excelent de pe dreapta în zece metri, de unde Sulea a reluat în poartă pentru 2 – 0. Din păcate vârful de atac devean, aflat vineri în excelentă dispoziție de joc, s-a accidentat și a trebuit înlocuit imediat după gol. Doar cu Kayondo în avanposturi forța ofensivă a Devei a scăzut mult. Într-o nouă formulă tactică, un 4 – 1 – 4 – 1 cu Dobre la închidere – ulterior și cu Țoiu coborât pe poziție mai defensivă – gazdele au încercat să păstreze avantajul. Acesta s-a redus însă aproape imediat, în min. 50. Trușescu a bătut rău, în zid, o lovitură liberă de la 22 de metri, balonul însă a ricoșat fericit înapoi la el și de la 25 de metri căpitanul Pandurilor a prins un șut perfect la rădăcina barei, profitând și de lipsa de reacție la blocaj a apărătorilor.

Jocul a devenit din ce în ce mai tensionat la acest scor, cu mult angajament și mai puține ocazii clare de gol. Contraatacul lui Kayondo este finalizat cu o centrare prea lungă pentru Bloj, singur în careu (min. 57), Lupuleț alunecă din poziție bună de finalizare în momentul șutului (min. 60), pentru ca oaspeții să introducă mingea în poartă în min. 65, însă golul nu este validat pentru un ofsaid semnalizat de tușier. Kayondo își pune în valoare viteza debordantă și presară doi adversari pe drum, însă este blocat în ultimă instanță în careul mic (min. 69), Petre trimite peste poartă de la 18 metri (min. 73), Kayondo reia în portar din careu (min. 74) și tot el trece de doi apărători și centrează pentru Bloj, însă nu obține decât un corner (min. 77).

Finalul partidei este absolut incandescent. Șutul formidabil al lui Vasilescu lovește transversala, cade pe linia porții – sau după? – (min. 84), Peia reia frumos din voleu peste poartă (min. 86), iar cea mai controversată fază se petrece în min. 90, când Trușescu este tamponat în careul devean, cade, însă arbitrul nu acordă penalty, spre disperarea băncii tehnice gorjene. Se dictează cinci minute de prelungiri, se mai joacă de fapt șapte, dar nu se mai întâmplă nimic și Deva câștigă trei puncte de platină în disputa pentru poziția secundă cu Lupac și Pandurii.

„Din punctul meu de vedere a fost un meci mult peste nivelul ligii a treia. Vreau să felicit această echipă, oamenii care sunt lângă echipă, în primul rând autoritățile locale. Ne-am autodepășit în acest campionat. Pe viitor îmi doresc ca în iarnă să mai aduc trei-patru jucători de calitate și să trag la locul 2. Am întâlnit o echipă care are ca obiectiv promovarea, echipă cu buget mare, cu calitate, dar nu a fost nici o diferență între CSM Deva și Pandurii Târgu Jiu. Pe această cale vreau să le mulțumesc tuturor celor care sunt alături de mine, în primul rând jucătorilor, oamenilor cu care lucrez și colaborez cu ei, și dedic această victorie domnului primar Oancea”, a spus Ștefan Nanu imediat după meci.

vineri, 26 noiembrie, stadion „Dacia” Orăștie 

CS Municipal Deva – Pandurii Lignitul Târgu Jiu 2 – 1 (1 – 0)

Deva: Bădescu – Cr. Creciunesc, Plută, Iordache, Doboș – Bloj, Stelea (90+4 Marinca), Țoiu, Vasilescu – Kayondo, Sulea (48 Dobre). Antrenor Ștefan Nanu

Pandurii: Iovicin – Savu, Gomes (60 Afrim), Suently, Trușescu – Aerts (83 Habet), Rasoveanu (60 Pleașcă) – Petre (83 Dumitrescu), Mensah, Lupuleț – Georgescu (70 Peia). Antrenor Mario Găman

Au marcat: Kayondo (38 penalty), Sulea (46), respectiv Trușescu (50)

Arbitri: Claudiu Ștef (Târgu Mureș) – Andrei Pantea, Sebastian Pantea (ambii Arad)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *