CS Hunedoara a terminat pe locul 8 în seria noua, cu doar 10 puncte acumulate în tot atâtea etape. Să spunem că în cele cinci partide disputate acasă Hunedoara nu a pierdut. În schimb, din deplasare a adus un singur punct, tot din cinci jocuri. După primele patru etape în care înfrângerile din deplasare au alternat cu victoriile acasă, a intervenit un factor extrasportiv: pandemia. Coronavirusul a lovit lotul hunedorean mai puternic decât pe al oricărei alte componente a ligii a treia, afectând peste 80% dintre jucători, plus componenți ai colectivului tehnic.
Despre problemele avute de echipa de pe Cerna în sezonul de toamnă și despre ce urmează în retur am stat de vorbă cu Raul Spătaru, antrenorul principal al formației hunedorene.
Reporter: Ați încheiat sezonul pe locul 8, cu 10 puncte, se putea realiza mai mult?
Raul Spătaru: O spun din capul locului, am avut un sezon slab, în mod cert puteam mai mult. În cele două deplasări din primele patru etape, la Ungheni și la Reghin, am pierdut nemeritat față de cum s-au desfășurat aceste jocurie. După îmbolnăvirile de covid a devenit imposibil să aliniem cea mai bună formulă de echipă și foarte greu să alcătuim un 11 competitiv. Din lotul de 24 de jucători 21 s-au îmbolnăvit într-un moment sau altul. La acesta indisponibilități s-au adăugat accidentați și suspendați, plus plecări de la echipă. Cristi Creciunesc s-a dus la muncă în străinătate, Cămășanu a intrat la facultate, Radu Bujor a avut probleme în familie și a plecat să fie alături de ai lui, Eduard Casoni a avut probleme de sănătate, Kocsis a suferit o fractură care l-a ținut departe de teren, Adrian Pădure a fost și el cu o fractură la mână. După covid și cu atâtea accidentări au fost patru sau cinci partide în care abia am putut aduna 11 jucători seniori, pur și simplu nu am avut variante. A venit Kelemen de la Deva, a apucat să joace un singur meci, cu Cugir, apoi s-a îmbolnăvit. A trebuit să completăm foaia de joc cu juniori B, de exemplu la Dej am avut pe teren trei copii de 15 ani. După programarea restanțelor și am avut de jucat cinci meciuri în două săptămâni, cu jucători fără antrenament, abia ieșiți din cele 14 zile de carantină. Este foarte greu să joci în aceste condiții.
Rep: Cum ați stat pe compartimente, unde au fost plusurile și unde minusurile?
R. S.: Ca joc am suferit pe partea ofensivă. Așa cum ați văzut și ați scris pe parcursul campionatului, ne creem ușor multe ocazii, însă suferim din lipsă de inspirație la finalizare. Acolo, în fața porții, ne lipsește precizia. Am suferit și de lipsă de efectiv în acest compartiment, am avut un singur atacant la dispoziție. A trebuit să îl reprofilez pe Iacob, care s-a achitat bine de sarcini pe acest post. Pe faza defensivă avem a treia apărare din serie, cu doar 13 goluri primite. Dacă mai adăugăm că dintre acestea șapte sau opt goluri au fost pe greșeli personale, mingi scăpate de portar sau gafe ale fundașilor, se poate spune că în general defensiva a fost OK. Ca noutate tactică, am schimbat sistemul de joc în 3 – 5 – 2, asta după ce am analizat ce jucători am la dispoziție. La început băieții au fost un pic sceptici, dar s-au obișnuit să evolueze în noul sistem.
Rep: Nu ați suferit și de pe urma arbitrajelor?
R. S.: Nu îmi place să discut acest aspect, dar da, am fost clar dezavantajați la unele meciuri. Doar două exemple: la Reghin Kovacs a fost eliminat gratuit la o fază la care nici măcar nu a fost fault, iar la ultimul meci, cel cu Ungheni, Marica a fost eliminat, iar în raport s-a scris ceva de genul „atac criminal”, drept care am mai luat și o amendă de 10 milioane (n. red.: lei vechi). Asta e, unii arbitri mai greșesc în tensiunea partidelor, amplificată poate și de criza aceasta cu pandemia.
Rep: S-a evidențiat cineva dintre jucători în mod deosebit?
R. S.: Un câștig incontestabil pentru noi este Ștefan Lefter, un portar de numai 15 ani din centrul nostru de juniori, aflat la debutul în liga a treia. A mai și greșit la unele faze în care a primit gol, dar per total a fost categoric un plus pentru echipă, este un portar de mare viitor. După cum am spus, am improvizat și l-am reprofilat pe Flavius Iacob atacant. Nu e chiar un post pe care să se simtă în largul lui, dar s-a adaptat și a dat randament, dovadă că este golgeterul echipei, cu cinci goluri marcate. S-a vorbit mult despre un eventual transfer al lui și vă confirm că există oferte pentru el și din liga întâi și din liga a doua. Mai are contract până în vară, vom stabili împreună cu conducerea clubului și cu jucătorul care va fi viitorul lui. Din păcate și Lefter și Iacob au fost o perioadă accidentați, nu i-am putut avea la unele jocuri.
Rep: Aveți un centru de juniori puternic, recunoscut la nivel național, cum de ați avut asemenea probleme de lot?
R. S.: Din cei opt juniori avuți pe listă la lotul mare, șapte s-au îmbolnăvit. Cum cei mai talentați juniori ai noștri sunt împrumutați la echipe din liga a patra, unde pot să joace, noi am luat și am folosit ce a mai rămas la club. De aici și criza de efectiv la nivel de juniori din această toamnă.
Rep: Recent a avut loc ședința Consiliului de Administrație, ce s-a hotărât?
R. S.: S-a analizat în Consiliu ce s-a întâmplat în tur și membrii săi au ajuns la aceeași concluzie ca și mine: va trebui întărit lotul actual. Până acum, Pădure și-a reziliat contractul, iar Daniel Creciunesc a plecat la Someșul Dej, echipă cu pretenții. După cum se știe, noi nu ținem pe nimeni cu forța la Hunedoara, cine vrea să plece e liber să o facă. Le-am cerut tuturor jucătorilor să își precizeze intențiile până săptămâna aceasta. După asta o să vedem ce deficiențe pe posturi avem pentru retur. Deocamdată mai există în lotul actual doar 12 seniori. Pe posturi, ne mai trebuie doi atacanți, pentru că am marcat foarte puține goluri. La fel, ne mai trebuie doi oameni la mijloc, după plecările lui Cristi și Dani Creciunesc și suspendarea lui Marinca. Vrem să mai aducem în defensivă încă un fundaș, în concluzie avem nevoie de minim cinci sau șase jucători. Plus, desigur, să mai recuperăm din juniori pentru meciurile din primăvară.
Rep: Concret, ce vă propuneți pentru retur?
R. S.: În primul rând, să ieșim din zona retrogradării. Pentru asta trebuie să adunăm mai multe puncte în cele opt etape rămase, unde avem programate patru meciuri acasă și patru în deplasare. Sper să ne întărim lotul, așa cum am spus. Sunt însă un pic îngrijorat, pentru că Marica a primit două etape de suspendare după eliminarea cu Ungheni, suntem nevoiți să găsim o variantă de înlocuire. Mai sunt și jucători care au câte trei cartonașe galbene iar la următorul vor sta automat. Va trebui să luăm măsuri ca să evităm pe cât posibil acest lucru. Dacă vom avea însă întreg lotul valid sunt convins că putem termina fără probleme în primele cinci locuri, pentru că valoarea seriei nu este una foarte ridicată.
CS Hunedoara
locul 8 (seria 9), linia de clasament: 10 2 4 4 11 – 13 10
acasă: două victorii, trei egaluri, golaveraj 7 – 5
deplasare: un egal, patru înfrângeri, golaveraj 4 – 8
Marcatori:
Iacob 5, Herci (din 11 m), Radicof, Vasinc, Raţ, Săndulache, D. Creciunesc câte 1
Rezultate:
Unirea Ungheni – CS Hunedoara 2 – 1
CS Hunedoara – CS Ocna Mureş 1 – 0
Avântul Reghin – CS Hunedoara 2 – 1
CS Hunedoara – Industria Galda 2 – 1
CS Hunedoara – CSO Cugir 3 – 3
Sticla Arieşul Turda – CS Hunedoara 0 – 0 (restanţă)
Sănătatea Cluj – CS Hunedoara 2 – 1
Unirea Dej – CS Hunedoara 2 – 1 (restanţă)
CS Hunedoara – Unirea Alba 1 – 1
CS Hunedoara – Unirea Ungheni 0 – 0