CSM Deva a început campionatul rău și l-a terminat bine 1
Fotbal liga a III-a

CSM Deva a început campionatul rău și l-a terminat bine

Deva a avut un start de campionat cu patru înfrângeri în primele cinci meciuri jucate (cel cu Cisnădie a fost amânat), adică mult sub așteptări. A venit însă revirimentul din luna noiembrie, când CSM nu a mai cunoscut înfrângerea. Victoria clară și reconfortantă cu Costești – înregistrată la mai bine de o lună de la precedentul succes, cu Hermannstadt – și trei remize consecutive, plus punctele „la masa verde” cu Cisnădie, au adus echipa lui Nanu pe loc de mijlocul clasamentului la finele sezonului de toamnă. Menționăm că Deva este în momentul de față cea mai bine clasată dintre cele trei formații hunedorene din liga a treia.

Au fost totuși partide pline de evenimente în acest tur al ligii a treia desfășurat în formulă restrânsă din cauza pandemiei. De exemplu, la Petroșani s-au acordat trei penaltyuri, două pentru gazde și unul pentru oaspeți, meci încheiat 3 – 1 pentru Jiul. La Mediaș devenii au condus cu 2 – 0, au jucat cu om în minus practic toată repriza secundă și au pierdut dintr-un penalty dictat în ultimul minut. Cu Horezu a fost din nou thriller, deoarece după ce au ratat cât pentru trei meciuri devenii s-au văzut egalați în ultimul minut de prelungiri. În deplasarea cu Șelimbăr au fost conduși după un penalty acordat extrem de ușor care s-a și repetat (!), dar de data aceasta au egalat ei la ultima fază din prelungiri.

 

Considerații despre jocul echipei

 

„Am început cu un meci acasă cu Șelimbăr, pierdut de două greșeli ale portarului Manea. A fost o înfrângere nemeritată în opinia mea, pentru că am jucat de la egal cu o echipă care are în componență jucători de Liga întâi și care a dominat clar seria noastră. La Târgu Cărbunești am luat golurile pe niște gafe individuale incredibile. Primul în prelungirile primei reprize, în minutul 46 sau 47, celelalte în minutele 80 și 90. După acest meci i-am reziliat contractul lui Cârstoiu. I-am și spus că aveam alte pretenții de la experiența lui și am considerat că a greșit prea ușor. A urmat victoria cu Hermannstadt, după un joc bun făcut de noi. Cu Jiul la Petroșani am condus, însă am avut parte de un arbitraj prost, cu două penaltyuri inventate pentru ei. La Mediaș am condus cu 2 – 0, după care arbitrul ne-a lăsat din minutul 52 în zece oameni și am pierdut cu un gol din penalty în minutul 94. Trebuia să avem 6 sau 7 – 0 la pauză după aspectul jocului, i-am și felicitat după meci pe băieți pentru jocul prestat”, a declarat Ștefan Nanu, antrenorul principal al formației devene.

„După înfrângerea cu Mediaș am schimbat programul. În loc de dimineață am pus antrenamentul după amiaza, la ora jocului, pe la trei jumătate – patru. Lucrurile s-au schimbat și pentru că le-am pus în vedere că le tai 50% din salarii, mergând până la rezilierea contractului dacă nu își văd de treabă. S-au simțit și de atunci nu au mai pierdut nici un meci. Asta deși în ultimele patru etape am avut jucători depistați cu covid (totuși, față de alții am stat comparativ foarte bine!), între care doi fundași centrali, Jude și Bogdanovici, plus Curescu și cei de la juniori. Astfel s-a produs revirimentul din partea a doua a sezonului. Dacă țineți minte, la fel s-a întâmplat și în sezonul trecut, când am început slab iar apoi în ultimele șase etape nu am mai pierdut nimic”, a menționat tehnicianul devean.

 

Plusurile și minusurile din toamna aceasta

 

„Am făcut două luni de antrenamente cu deplasări de câte 50 de kilometri, ba la Ilia, ba la Certej, ba pe terenul doi de la Simeria, acolo unde am găsit teren liber. Așa s-a adunat oboseala, mai ales că nu am putut face recuperarea după efort, că nu am avut apă caldă. Mai întâi au fost probleme cu termocentrala de la Mintia, apoi s-au spart țevile de la stadion. Am avut și mulți accidentați, din cauza terenurilor proaste și cu lipsa recuperării: Petresc ruptură de ligamente încrucișate, Marius Ion probleme cu tendonul, apoi fisură, Doboș cu genunchiul. Mulți au făcut entorse pe terenul doi de la Simeria, pe o suprafață de joc tare și cu denivelări.

Ca joc am avut probleme pe faza defensivă în prima jumătate a campionatului, am primit prea ușor goluri. În a doua jumătate ne-au lipsit fundașii centrali din cauza covid, a trebuit să improvizez în acea zonă. Marele câștig este Tecsi, vârf de atac reprofilat ca fundaș central. S-a achitat excelent de sarcini pe noul post, s-a văzut experiența lui în joc. Alt câștig incontestabil este Branea, un junior de 16 ani. După accidentarea lui Doboș l-am introdus în primul 11 și a jucat foarte bine. A făcut două meciuri foarte bune, apoi unul slab, la Dăești, unde l-am schimbat în minutul 15. I-am spus că așa se întâmplă la vârsta lui, să nu își facă probleme. I-am dat încredere și l-am folosit iarăși titular la Șelimbăr, unde a jucat excelent. Ghighilicea este în prezent golgeterul echipei, e un jucător bun, mă bazez în continuare pe el. Mă așteptam mai mult de la Stere, un vârf de atac de 21 de ani, a avut multe ocazii de a înscrie, a marcat un singur gol. Mă așteptam mai mult și de la Bîrzan, la calitățile lui. Pe faza de atac ne creăm ocazii importante, din păcate nu reușim să le fructificăm. Așa s-a întâmplat și cu Horezu, și cu Mediaș, și la Șelimbăr. Era normal, sunt mulți jucători noi, tineri, trebuie să avem răbdare cu ei. Mai trebuie să ținem cont că Bîrzan sau Ghighilicea au venit abia din etapa a doua, direct la jocuri, fără pregătire în vară”, a mai spus Nanu.

 

Ce așteptăm în retur de la CSM Deva?

 

„Pot spune să sunt mulțumit, avem ca obiectiv clasarea între locurile 1 – 6, așa că suntem în grafic. Desigur că îmi doresc mai mult, chiar dacă Deva e echipa cu cel mai bun punctaj din județ. Deocamdată suntem pe locul 6, la 5 puncte de locul 2, și am scăpat pentru sezonul de primăvară de Șelimbăr, care a bătut pe toată lumea, numai noi am luat punct cu ei. Am arătat un fotbal de calitate, și când am pierdut am jucat frumos. Îmi place să joc ofensiv și să văd jucătorii că intră să dea totul pe teren, asta le cer.

Pentru retur îmi doresc să terminăm pe locul 2, dar și pe 3 – 4 ar fi perfect. Sper ca în iarnă să aduc doi – trei jucători, ne mai trebuie un fundaș central și un atacant. Avem jucători tineri, de calitate, plus cei care vor fi aduși, cu o pregătire bună putem atinge acest obiectiv. În primăvară începem cu meci acasă cu Gilortul, apoi în deplasare la Sibiu, avem nevoie de un start bun. Pe termen mai lung avem în plan construirea unui centru puternic de juniori, cu deveni. Deja de la centrul de juniori i-am adus lângă echipa mare pe Branea, pe Lehel, pe Sapta și vor mai fi și alții. Ni se oferă condiții și îi mulțumim pe această cale primarului Florin Oancea și celor aflați alături de sportul devean – fotbal, handbal și celelalte secții care se vor înființa la CSM – și care îl susțin cu infrastructura. Vorbind despre infrastructură, terenul doi de la stadionul din Deva este gata, o să avem unde face antrenamentele. Același lucru este valabil și pentru grupele de juniori, care se vor antrena tot acolo. Gazonul de pe terenul nou va fi și el instalat, însă prefer să îl țin pentru la vară, să nu îl stric pentru cele doar patru jocuri acasă din retur. Terenul doi poate fi omologat pentru jocuri oficiale, trebuie doar instalată o tribună, dar și așa se joacă fără spectatori acum. Mai este în plan construirea a încă două terenuri sintetice în spațiul dintre terenul doi și Aqualand, pentru cei 250 de copii și juniori legitimați în acest moment la club”, ne-a mai precizat antrenorul Devei.

 

Parcursul lui CSM Deva în cifre

 

locul 6 în seria 7

linia de clasament: 10 3 3 4 15 – 14 12

acasă: trei victorii (inclusiv una „la masa verde” cu Cisnădie), un egal şi o înfrângere, golaveraj 10 – 4

deplasare: două egaluri, trei înfrângeri, golaveraj 5 – 10

 

rezultatele înregistrate:

CSM Deva – Viitorul Şelimbăr 1 – 2

Gilortul Tg. Cărbuneşti – CSM Deva 3 – 1

CSM Deva – Hermanstadt II 2 – 1

Jiul Petroşani – CSM Deva 3 – 1

Gaz Metan II – CSM Deva 3 – 2

CSM Deva – Măgura Cisnădie 3 – 0 („la masa verde”)

CSM Deva – Minerul Costeşti 3 – 0

CSM Deva – Flacăra Horezu 1 – 1

Viitorul Dăeşti – CSM Deva 0 – 0

Viitorul Șelimbăr – CSM Deva 1 – 1

 

Golgeterii echipei:

Ghighilicea 5, Traşcă 2, Vitan, Petresc, Ţoiu (din 11 m), Stere, Lehel câte 1

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *