Odată cu urcarea Jiului Petroşani în liga superioară, Campionatul Judeţean Hunedoara – vorbim aici strict despre Liga 4 – a rămas cu doar zece echipe la startul ediţiei de campionat programată să înceapă în 7 octombrie.
Am mai abordat subiectul fotbalului din judeţul nostru comparativ cu al vecinilor din Alba, Arad sau Timiş (vezi https://sportulhunedorean.ro/2020/02/20/barajul-de-promovare-in-liga-a-3-a-jucam-cu-campioana-din-gorj/), haideţi să vedem acum care a fost evoluţia sa din ultimii zece ani, în cifre şi performanţe.
Ce a fost până acum
La capitolul promovări în Liga 3 reuşite din 2011 până în 2020 le-am avut pe cele ale Jiului (2011 şi 2020), Devei (2015) şi Hunedoarei (2018). De menţionat că numai Cetate Deva şi CS Hunedoara au făcut-o pe teren, trecând în barajul interjudeţean de Gilortul Tg. Cărbuneşti, respectiv Voinţa Lupac. Jiul a benefiat în ambele situaţii (în 2011 a fost învinsă de Flacăra Făget, iar în acest an nu a disputat nici un joc din cauza mult prea mediatizatului caz de covid) de locurile rămase disponibile în eşalonul trei. Cum ceea ce contează este doar decizia oficială, să notăm patru promovări din zece posibile pentru formaţiile hunedorene.
În ceea ce priveşte participantele în Liga 4 Hunedoara, tendinţa din ultimii opt ani a fost de scădere constantă a numărului acestora. Dacă în perioada 2010 – 2013 am avut, pe rând, 16, 17 şi 18 echipe în campionat, deci o creştere, de atunci încoace numărul competitoarelor a fost din ce în ce mai redus. Am avut o singură excepţie notabilă, ediţia 2017/18, când au fost 15 formaţii în elita fotbalului judeţean. În restul ediţiilor am înregistrat 16, 15, 14, 12, din nou 12, 11 şi acum 10 echipe participante. (Coincidenţă bizară – sau poate că nu… – ediţiile cu 15 echipe au fost sigurele în care campioana judeţeană a promovat din baraj, Deva şi Hunedoara realizând acest lucru).
Pentru amatorii de statistici să mai amintim că în aceşti ultimi zece ani campioanele judeţene s-au numit Jiul Petroşani, Retezatul Haţeg (câte două titluri), CS Hunedoara, Inter Petrila, Hercules Lupeni, Cetate Deva, Universitatea Petroşani şi CS Vulcan (câte unul). Au existat şi prezenţe pasagere, gen Minerul Aninoasa, Zarandul Crişcior, Minerul Teliuc, Retezatul Râul de Mori, CFR Simeria sau CS Ghelari, cu câte una sau două participări în campionat. Din păcate în ultimii trei ani au dispărut din peisaj şi două foste câştigătoare de Liga 4, Hercules Lupeni (desfiinţată în 2018) şi Universitatea Petroşani (în 2019 s-a înscris în liga a cincea).
Campionat în sistem competiţional de pandemie
Comitetul Executiv al AJF Hunedoara a decis în şedinţa din 10 septembrie modificarea structurii programului competiţional şi a stabilit datele de disputare a turului campionatului Ligii 4. Ediţia 2020 – 2021 va avea în prima fază un sezon regulat cu 9 etape în tur şi 9 în retur, iar faza a doua va cuprinde un play-off şi un play-out. În play-off ar urma să joace primele patru clasate, 6 etape (tur-retur) cu înjumătăţirea punctelor acumulate în sezonul regulat, iar în play-out formaţiile de pe locurile 5 – 10, 5 etape (doar tur), tot cu înjumătăţirea punctelor.
Noutatea absolută este condensarea etapelor, cel puţin pentru tur: primele cinci runde sunt programate în 7, 10, 13, 16 şi 18 octombrie, ultimele patru în 12, 15, 19 şi 22 noiembrie. S-a ajuns la această soluţie de criză din cauza obligativităţii testărilor covid prevăzută în protocolul medical pentru reluarea competiţilor, testări care afectează serios bugetul şi aşa drămuit al cluburilor (şi nu doar al celor din acest eşalon).
„Este singura oară când ne-am bucurat că avem doar zece echipe înscrise şi nu mai multe! Ar fi fost o problemă cu una sau două în plus, deoarece ar fi crescut numărul de etape, al meciurilor şi al datelor necesare pentru disputare. Sigur că ne dorim să creştem numărul de echipe din fotbalul judeţean, dar în situaţia pe care o cunoaştem cu toţii a trebuit să ne mulţumim cu zece formaţii. Ne-am consultat cu cluburile şi toate s-au arătat de acord cu această soluţie, actualul format este convenabil pentru toată lumea. În 5 octombrie am programat la Spitalul Hunedoara testele obligatorii covid (n. red.: singurul spital din judeţ acreditat să le efectueze) pentru toate părţile implicate în competiţie, echipe, arbitri, observatori – toţi aceştia vor suporta costul testărilor din fondurile proprii. La începutul lui noiembrie vom efectua şi cea de a doua testare, pentru a putea juca ultima parte a turului. Comprimarea etapelor a fost singurul mod în care puteam să reluăm competiţia, în condiţiile actuale. Sigur că dacă până la data de începere se va anula obligativitatea testelor vom renunţa la această comprimare şi vom disputa etapele normal, sâmbăta. De ce am ales să jucăm cu o pauză de trei săptămâni între 18 octombrie şi 12 noiembrie? Simplu, deoarece la liga a patra toţi jucătorii au servicii, fotbalul nu este activitatea lor principală, iar cu aceste etape intermediare de marţi, miercuri şi vineri le va fi greu să lipsească de la lucru o perioadă prea îndelungată. Am păstrat ideea de play-off şi play-out din sezonul trecut, când din păcate nu am putut-o pune în practică. În felul acesta echipa care ne va reprezenta la barajul de promovare în Liga 3 va avea jucate 24 de meciuri, dintre care ultimele şase în play-off cu adversari puternici, deci va avea într-un fel asigurată pregătirea acelui baraj”, ne-a declarat Cristian Petrean, preşedintele AJF Hunedoara.
La ce ne aşteptăm în continuare
Sigur, pandemia a dat peste cap în acest an mersul normal al lucrurilor şi multe dintre proiecte, nu doar în fotbal. Referitor la creşterea numărului de echipe în Liga 4, AJF Hunedoara caută în continuare soluţii (mai puţin în cazul particular al acestei ediţii, desigur). Într-un dialog purtat cu şeful AJF în pauza dintre tur şi retur din iarnă, acesta ne spunea că „am identificat câteva localităţi cu echipe în Liga 5 care au deja baza necesară şi ar putea face pasul spre Liga 4, este vorba despre Măgura Pui, Sântămăria Orlea, Zarandu Crişcior sau Comunal Ilia”. S-au purtat atunci ceva discuţii în acest sens, însă a venit covidul şi odată cu el au apărut cu totul alte probleme.
Un caz aparte îl reprezintă cel al cluburilor din liga a treia, care au dreptul să îşi înscrie echipa secundă în campionatul judeţean. Deocamdată Deva este singura care a uzat de acest drept şi de la promovarea din 2015 încoace – fie că s-a numit CNS, LPS Cetate sau CSM – Deva II a jucat în campionatul judeţean. „A fost alegerea lor să îşi înscrie echipa în liga a patra, la fel cum a fost alegerea celor de la CS Hunedoara să nu o facă, aceştia preferând să joace cu juniorii în campionatul republican. Fiecare a procedat cum a crezut că e mai bine pentru club. Şi cu cei de la Jiul am discutat despre asta după ce au promovat; în principiu ei şi-ar fi dorit şi o echipă în liga a patra. Însă în cazul lor timpul după înscrierea în liga a treia a fost extrem de scurt, au trebuit să se mişte rapid cu legitimările jucătorilor, transferurile, omologarea stadionului, nici nu s-au mai putut gândi la echipa a doua. Am mai avut semnale pozitive, de exemplu, de la Lupeni, unde s-ar dori reînfiinţarea unei echipe, dar numai de anul viitor. Repet, pentru sezonul acesta este mai convenabilă pentru toţi formula cu doar zece echipe”, a mai spus preşedintele AJF.
Cum în ultimii trei ani întrecerea judeţeană a rămas în două rânduri fără campioană – în mod fericit de fiecare dată – prin accederea acesteia în eşalonul superior, întrebarea legitimă care se pune este ce va face AJF Hunedoara dacă şi la anul se va repeta acest lucru. „Dacă promovează încă o echipă de-a noastră o să vedem atunci ce vom face. De fapt noi ne bucurăm să avem cât mai multe echipe care să evolueze la nivel naţional. Am atrage cu atât mai multă lume spre fotbal, copii, jucători, investitori şi (deşi nu acum, în pandemie) spectatori. Ar fi mai mare interesul tuturor şi o creştere evidentă pentru fotbalul din judeţ”, a adăugat Cristian Petrean.