IOAN ANDONE: “HUNEDOARA AR PUTEA AVEA OPORTUNITĂȚI DE PROMOVARE” 1
Fotbal

IOAN ANDONE: “HUNEDOARA AR PUTEA AVEA OPORTUNITĂȚI DE PROMOVARE”

        Fostul mare internațional Ioan Andone a revenit, pentru câteva zile, acasă, la  Hunedoara, trecând, însă, și prin alte localități din județ.
       Jucător exponențial al marii echipe a Corvinului din urmă cu 35-40 de ani, Andoeste apropiat, în continuare, de fotbalul hunedorean, iar acest lucru se va accentua.“Fălcosul”, așa cum mai este cunoscut în lumea microbiștilor, ne-a acordat, ca deobicei, cu mare amabilitate, un interviu, pe care vă invităm să-l parcurgeți în cele ce urmează.
       Reporter: Ioan Andone, bun revenit acasă. Este toamnă și, în acest anotimp, înurmă cu 39 de ani, România câștiga o medalie de bronz la “mondialele” de tineret.Cum se vede acest lucru de către unul care a fost, atunci, pe teren, în Australia?
       Ioan Andone: Aoleu, ce-a trecut vremea. Eram în 1981. A fost ceva fantastic. A fost prima competiție majoră la care participau, împreună, trei hunedoreni, pe
lângă mine mai fiind Rednic și Gabor. A fost o performanță pentru echipa U 21,
cum eram noi atunci, acel loc trei, iar Romică Gabor a fost și cel mai bun jucător alturneului, dar și golgeter al competiției. Bine, noi eram deja maturizați, deși aveamdoar 21 de ani. Trecusem printr-o promovare în prima ligă, aveam deja meciuri înDivizia a cu Corvinul. Ce să mai zic…Cred că am avut o carieră frumoasă laHunedoara, până m-am hotărât să mă transfer la Dinamo. Putem ajunge la EURO
       Reporter.: Ați vorbit despre naționala de tineret și, apoi, despre Dinamo. Să o luăm pe rând. Cum vedeți evoluția echipei naționale, atât a celei mari, cât și a tineretului?
 • Ioan Andone.: La tineret, Adrian Mutu continuă munca lui Mirel Rădoi, cu o nouă generație.Rădoi a avut o performanță care, în ultimele decenii, nu s-a mai întîmplat, o semifinal de mare competiție, cum este Campionatul European de tineret. Deci Mutu continua drumul început de Rădoi și o face bine. Mi-a plăcut meciul din Finlanda, dar și cel cu Malta, chiar dacă avea în față o echipă mult mai slabă. În ambele meciuri mi-a plăcut atitudinea jucătorilor, sistemul folosit și selecția pe care a făcut-o Adrian Mutu. Îmi place și Mirel Rădoi, care a venit cu un suflu nou la națională. Cele două meciuri din Nations League le-a trata ca un antrenor matur, nu ca unul cu mai puțină experiență. Le-a tratat diferit. Deci a avut o echipă ultraofensivă contra Irlandei de Nord, dar, din nefericire pentru noi, nu am marcat și al doilea gol și a fost acea greșeală pe sfârșit de meci și a venit, pe nedrept, ce mai, ghinion curat, egalarea. Extraordinar a tratat meciul cu Austria, cu o echipă sigură, cu o organizare defensive foarte bună, cu schimbări în formula de start față de jocul anterior, și s-au marcat trei goluri la Viena, ceea ce nu-i ușor pentru nimeni.
          Dacă m-ați fi întrebat acum două luni de calificarea la EURO, vă spuneam
  să șansele sunt minime cu Islanda. Acum cred că șansele au crescut mult, pentru că dacă Rădoi știe să-și analizeze bine adversarul și a demonstrat că știe acest lucru, și își alcătuiește un prim 11 potrivit , putem trece de Islanda și să jucăm, cu Bulgaria sau cu Ungaria, pentru calificarea la EURO. Și vă gândiți cum va fi, mai ales că acest EURO se va desfășura și la București. E un lucru fantastic. Vă dați seama ce stadioane pline vor fi, cu români susținând echipa națională.
         Reporter: Să revenim la Dinamo. Aveți vreo contribuție la ceea ce se întâmplă acum acolo?
        Ioan Andone.: Deci hai să lămurim o chestiune. Am avut o implicare când un alt grup de investitori din Spania dorea să cumpere echipa de la Negoiță, dar acest lucru nu s-a realizat. Au venit alți investiitori, tot din Spania, cu care nu am nicio legătură și,din ce vedem acum, cel puțin în opinia mea, au un proiect clar, pe termen scurt.Adică au transferat jucători maturi, de mare valoare, și nu fotbaliști tineri, pentru că ei vor, în acest sezon, foarte probabil, să câștige campionatul. Eu sunt convins că asta vor, deși nu o declară. Am văzut și declarațiile lui Cosmin Contra, că obiectivul este intrarea în play-off. Eu sunt sigur că dacă Dinamo intră în play-off are șanse reale de câștigare a campionatului.
         Reporter: Acum sunteți implicat într-un alt proiect. Deci, cum se simte un manager general a cărui echipă, FC Voluntari, a trecut, recent, de FCSB? Ce se întâmplă acolo?
       Ioan Andone: Avem un început de campionat foarte bun, cu șapte puncte din nouă posibile. Și asta în condițiile în care am schimbat foarte mult lotul față de sezonul trecut. Vechiul lot era făcut, într-o proporție destul de mare, pe jucători împrumutați de la alte cluburi. Au fost șapte jucători în această situație și i-am pierdut în vară și a trebuit să reconstituim lotul, și până acum am bine acest lucru. Vrem să ajutăm staff-ul tehnic cu noi jucători, pentru a fi un lot mult mai competitive. Vom mai aduce doi jucători, străini, pentru că în România n-am găsit pe profilul ce-l căutam noi, respective un atacant și un mijlocaș. Începutul de campionat este fantastic.
           Avem un antrenor foarte bun, pe Mihai Teja. Acesta, împreună cu colaboratorii săi și cu echipa au format o familie, iar, în aceste condiții, rezultatele nu sunt întâmplătoare. Poate că pe foarte multă lume a surprins Victoria noastră cu FCSB, dar pe noi nu. Noi știam ce am muncit. Normal că nu am spus dinainte că vom câștiga jocul, dar șțtiam că băieții se vor bate și vor da pe teren totul, pentru că valoarea celor de la FCSB e mult, mult peste noi. Noi, însă, am arătat ca o echipă și nu ca o sumă de individualități.
          Reporter: Pe când estimați că vom avea, din nou, jucători din Hunedoara, sau din județ, la un nivel înalt?
          Ioan Andone. : O să apară astfel de jucători, dar trebuie să ai o bază. Trebuie să ai o academie în spate. Trebuie să ai măcar o echipă de liga secundă, cu o constructive sănătoasă. La Hunedoara, de mai mult timp, a dispărut Corvinul, din mai multe motive. Acum, însă, este acel proiect de înființarea unei academii, pentru ca Hunedoara să aibă, din nou, un centru foarte bun de copii și juniori. Veți vedea că în următorii ani vom avea fotbaliști de la Hunedoara pentru echipe de Liga I, dar și din străinătate. Este vorba de acea colaborare începută cu Academia lui Gică Hagi, care a fost parafată înainte de pandemie. Acum aici sunt în jur de 150 de copii și juniori, iar proiectul este gândit pentru 400 de tineri fotbaliști.
         Colaborarea cu Academia lui Hagi este extrem de benefică și este un model pentru noi și pentru ceea ce vrem la Hunedoara. Hagi transferă jucători în străinătate. Hagi dă jucători la echipele naționale ale României de toate nivelurile. E un proiect pe care noi putem să-l copiem și să-l adaptăm Hunedoarei.
        Reporter.: Când spuneți “noi” vă referiți, foarte probabil, la actuala echipă, CS
  Hunedoara. Acest lucru înseamnă o implicare majoră a lui Ioan Andone în fotbalul hunedorean?
         Ioan .Andone: Da, și chiar de acum. Am acceptat propunerea primarului Hunedoarei de a-i fi consilier pe sport. Ne vom axa, normal și pe celelalte secții de la CS Hunedoara, dar fotbalul rămâne primordial. Și veți vedea că implicarea mea va fi din ce în ce mai mare.
       Reporter.: Cum vede Ioan Andone fotbalul din județul Hunedoara de la ora actuală?
         Ioan Andone: Mă bucură revenirea Jiului, o echipă de tradiție, câștigătoare a Cupei României și cu mulți ani jucați în prima divizie. E un lucru bun că la Petroșani oamenii de acolo implicați în fotbal pun osul pentru binele echipei. E bine că este echipă și la Deva, chiar dacă a pierdut acasă în prima etapă. Dar pe mine mă intersează cel mai mult Corvinul, sau CS Hunedoara, mai exact. Am înțeles că au o echipă bună și încearcă, dacă se poate, o promovare în acest sezon. Dacă au această oportunitate, ar fi păcat să nu profite de ea. Ar fi extraordinar să promoveze. Va fi greu, dar nu imposibil. E situația care este, să vedem ce va fi mai departe, sunt condiții deosebite, dar poți să profiți.
          Reporter.: Pe final, ce le transmite Ioan Andone microbiștilor hunedoreni?
          Ioan Andone: Să creadă în fotbal, în primul rind. Îi asigur că eu, cel puțin, care am primit foarte multe de la fotbal, vreau să dau oamenilor care au crezut în mine, orașului și clubului, priceperea mea, știința mea din ceea ce am învățat. Am peste 40 de ani de când sunt implicat în fotbal, și cred că la fel ca mine fac și alții, și construim ceva care să rămână și după noi .

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *