Asociația Balcanică a Federațiilor de Atletism, în colaborare cu Federația Română de Atletism, organizează sâmbătă și duminică, întrecerile unei noi ediții a Campionatelor Balcanice de Atletism pentru seniori. Competiția va avea loc pe Cluj Arena, din municipiul transilvănean.
Un scurt istoric al acestor competiții e bine venit pentru cititori.Competitiile balcanice în aer liber, probe de stadion, pentru seniori, au demarat în anul 1929, la Atena, cu o ediție experimentală. Până la jumatatea ultimului deceniu al secolului XX, concursurile destinate exclusiv atleților din arealul geografic respectiv s-au numit ,,Jocuri Balcanice”, primind ulterior titulatura de ,,Campionate Balcanice”. La Istanbul (1940), s-a disputat ultima competiție înaintea celui de-al doilea Razboi Mondial. Întrecerile s-au reluat în 1946 (Tirana-Albania) și la București (1947), dar au fost neoficiale. La masculin, primul concurs oficial s-a consumat în anul 1953, la Atena. Cu toate că au fost incluse în programul de la Tirana și Bucuresti, competițiile adresate atletelor au fost oficializate de abia în anul 1957.
Ne aflăm, acum, în fața ediției cu numărul 73 a Campionatelor Balcanice în aer liber rezervate seniorilor, la general, a 59-a, la feminin. România a găzduit, de-a lungul vremii, 9 ediții: 1937, 1947 – ed. Neoficială, 1959, 1964, 1970, 1975, 1983 și 2002, toate la București, 2014, 2015 și 2016, la Pitești.
Organizatorul acestor întreceri este ABAF (Asociația Balcanică a Federațiilor de Atletism) care numără la această oră, 21 de membri: Albania, Armenia, Austria, Azerbaidjan, Bosnia-Herțegovina, Bulgaria, Cipru, Croația, Georgia, Grecia, Israel, Kosovo, Macedonia, Moldova, Muntenegru, România, Slovenia, Serbia, San Marino, Turcia, Ucraina. Se urmărește prin acest gen de competiții promovarea sportului, culturii, relaționarea între diferetele națiuni, schimbul de idei și, până la urmă, păstrarea păcii și stabilității în zonă.
Începând din 2013, câștigătorii Campionatelor Balcanice sunt selectionați într-o reprezentativă ABAF, care este invitată să participe la un meeting internațional pe echipe, extrem de puternic, organizat de către Federatia Franceză de Atletism, numit DecaNation. De asemenea, începând cu anul 2011, ABAF a organizat Gale Festive pentru premierea atleților de top din acest areal geografic.
La ediția din acest an România va participa cu o delegație numeroasă alcătuită din 36 de sportivi și 21 de oficiali. Din această delegație face parte și atleta legitimată la LPS Cetate Deva, multipla campioană națională Florentina Marincu Iușco, care va evolua în probele de săritura în lungime și triplusalt, ea fiind însoțită de antrenorul Nicolae Alexe.De asemenea va fi prezent la această competiție și săritorul cu prăjina, campionul national Răzvan Andrei Deliu, legitimat la SCM Deva. Succes tuturor atleților din România la aceste întreceri balcanice!