„Câştigătoarea campionatului ne dorim să fie desemnată pe merit sportiv, nu pe criterii de conjunctură” 1
Fotbal liga a IV-a

„Câştigătoarea campionatului ne dorim să fie desemnată pe merit sportiv, nu pe criterii de conjunctură”

interviu cu Cristian Petrean, preşedintele AJF Hunedoara

Reporter: Ce aţi făcut în această pauză competiţională forţată?

Cristian Petrean: Am făcut scenarii! Scenarii pentru continuarea competiţiei, desigur. Am avut un Comitet de Urgenţă, am discutat cu membrii afiliaţi ai AJF de la liga a patra, de la liga a cincea, cu cei de la Federaţie, totul online bineînţeles. În 6 şi 8 mai am avut o conferinţă video cu reprezentanţii cluburilor din Liga 4, iar în 7 mai o alta cu cei de la FRF, cu preşedintele Burleanu şi cei de la comisiile Juridică şi de Competiţii, în care ni s-au transmis anumite lucruri. După cum ştiţi, s-a modificat sistemul de promovare în Liga 3, cu un baraj în trei, nu în doi, tragerea la sorţi urmând a fi refăcută, asta ca să dau un singur exemplu.

 

Rep: Ce s-a stabilit, concret?

Petrean: În urma discuţiilor avute, le-am cerut cluburilor să ne anunţe dacă sunt echipe care nu pot continua activitatea în actualul campionat, din cauza problemelor sportive sau financiare. Le-am dat termen până pe 31 mai să ne comunice dacă pot să finalizeze sezonul 2019 – 2020. Dacă nu pot, nu se vor da sancţiuni nici pe plan sportiv şi nici financiar. Pe cei care vor face un efort să continue îi vom ajuta financiar. Vom subvenţiona noi, din banii AJF Hunedoara, baremurile pentru arbitri şi observatori la primele două jocuri pe care le vor susţine pe teren propriu. Ne dorim completarea ligii a patra, de aceea am şi schimbat condiţiile de participare cu unele mai facile, în nici un caz micşorarea numărului de participante!

 

Rep: Care sunt variantele de încheiere a actualului sezon de campionat?

Petrean: Asta nu depinde doar de noi, ci de mai mulţi factori. În primul rând de evoluţia pandemiei, de măsurile care vor fi luate de guvern. În cazul fericit în care aceste măsuri ne vor permite reluarea activităţii, vom proceda în funcţie de timpul avut la dispoziţie pentru terminarea campionatului. În mod sigur se vor juca cele trei etape rămase din sezonul regulat.  După aceea intenţionăm să avem un play-off între primele şase clasate şi un play-out între celelalte cinci, cu înjumătăţirea punctelor ca la Liga 1. Între timp am mai prezentat cluburilor varianta cu disputatea play-off numai tur, doar cinci meciuri, echipele de pe primele trei locuri având un mic avantaj prin disputarea a trei jocuri acasă. Mai există şi un scenariu pesimist, în care nu putem relua competiţia până pe 4 iulie; în acest caz am luat în calcul un meci tur-retur între primele două clasate, Jiul Petroşani şi Gloria Geoagiu, pentru desemnarea echipei care va reprezenta judeţul în barajul de promovare în Liga 3. Orice alt scenariu l-am lăsat la latitudinea cluburilor, să îl propună ele. Până pe 31 mai urmează să primim răspunsul la aceste chestionare. Noi ne dorim doar să fie desemnată câştigătoarea campionatului pe merit sportiv, nu pe criterii de conjunctură.

 

Rep: Există nişte date concrete în cazul acestor variante?

Petrean: Totul depinde de prea multe alte lucruri. În primul rând, de data generalizată a întregii activităţi sportive. În funcţie de asta se va stabili când începe şi când se termină campionatul. Apoi, de data disputării barajului de promovare pe care o va stabili Federaţia. Mai avem de desemnat şi câştigătoarea Cupei României, faza judeţeană. Săptămâna viitoare (n. red.: aceasta în curs) ne vom întâlni, tot în videoconferinţă, şi vom lua o hotărâre. Între timp ţinem legătura şi ne consultăm şi cu colegii din alte judeţe, cei de la AJF Timiş, Arad, Caraş, cu un obiectiv comun. Vrem ca echipele care vor merge la barajul de promovare să aibă aproximativ acelaşi număr de meciuri jucate, pe cât posibil. Ne dorim ca formaţia care ne va reprezenta acolo să nu se prezinte la baraj nici prea relaxată, dar nici obosită. Dar repet, nu avem clare încă eventuale date. Sperăm însă cu toţii la un scenariu optimist, să nu trebuiască să procedăm ca în Bihor, Cluj sau Suceava, unde campionatul a fost „îngheţat”.

 

Rep: O ultimă întrebare: ce se va întâmpla la Liga 5, pentru că am vorbit până acum doar de Liga 4?

Petrean: În mod normal mai era de jucat returul, care trebuia început pe 13 mai. Am discutat însă cu reprezentanţii cluburilor şi am ajuns la un acord unanim: campionatul va fi „îngheţat” şi se va juca doar un play-off de cinci etape între locurile 1 – 6 şi un play-out tot de cinci etapa între locurile 7 – 12. A 13-a echipă, Victoria Dobra, s-a retras după terminarea turului, înainte de pandemie. Mai este cazul celor de la Universitatea Petroşani, echipă alcătuită exclusiv din studenţi care termină cursurile în iunie, iar cei de acolo ne-au comunicat că în aceste condiţii sunt în imposbilitate de a continua competiţia în acest an. În rest nu sunt semnale că ar fi cluburi care nu pot să reia campionatul. Din contră, cei de la Uricani, de la Deva şi alţii s-au arătat dornici să reia activitatea cât mai repede, au spus că „noi vrem să jucăm!”.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *