Barajul de promovare în Liga a 3-a Jucăm cu campioana din Gorj 1
Fotbal Fotbal liga a IV-a

Barajul de promovare în Liga a 3-a Jucăm cu campioana din Gorj

 

S-au tras la sorţi meciurile din barajul interjudeţean de promovare în Liga 3. În Regiunea 4 Sud-Vest acestea sunt: Timiş – Mehedinţi, Arad – Caraş-Severin şi Gorj – Hunedoara.

În Liga 4 Gorj, la care participă 14 echipe, după disputarea turului de campionat pe primul loc se află ACS Ştiinţa Turceni cu 34 de puncte, urmată de CS Petrolul Bustuchin cu 29 şi CS Vulturii Fărcăşeşti cu 28. (Locul 4, FC Petrolul Ţicleni, este la mare distanţă cu 23 de puncte şi este practic ieşită din calcule pentru locul 1).

Întrebarea care se pune acum este următoarea: am avut şansă de data aceasta la tragerea la sorţi? Încercăm să răspundem pe larg, folosind argumentul cifrelor.

 

Cu cine se bat de regulă echipele din judeţul nostru

 

M-a frapat la vremea respectivă şi mi-a rămas în minte o declaraţie a lui Adrian Lucaci, preşedintele AJF Arad, la sfârşitul barajului pentru promovarea în Liga 3 dintre Retezatul Haţeg şi Progresul Pecica. Prezent la meciul retur de la Haţeg, domnia sa spunea atunci „avem o problemă, sunt şase – şapte echipe noi care vor să se înscrie ÎN LIGA A ŞASEA” (sublinierea ne aparţine).

Cum la noi în judeţ există o singură serie de liga a patra şi tot una singură (având doar cu puţin mai multe echipe) de liga a cincea, asemenea „probleme” şi-ar dori şi Cristian Petrean, omologul său de la AJF Hunedoara. Să spunem şi că, de mai bine de zece ani, doar două dintre reprezentantele noastre, Deva în 2015 şi Hunedoara în 2018, au reuşit să treacă de barajul interjudeţean şi să promoveze în liga a treia. În rest, din această zonă a ţării au urcat cu regularitate în al treilea eşalon echipele din Timiş, Arad şi Alba, judeţe care la acest capitol ne depăşesc net.

 

Ce spun cifrele

 

Întâi de toate, iată câte formaţii de seniori activează în cele patru judeţe despre care vorbim.

Hunedoara are două echipe în Liga 3, 11 în Liga 4 şi 13 în Liga 5 – în total 26;

Alba are trei echipe în Liga 3, 15 în Liga 4 şi 26 (împărţite în două serii de câte 13) în Liga 5 – în total 44;

Aradul are o echipă în Liga 2 (unde UTA e lider, cu un picior în prima ligă), cinci în Liga 3, 12 în Liga 4, 32 (împărţite în două serii de câte 16) în Liga 5 şi 29 (de asemenea împărţite în două serii, de 15, respectiv 14) în Liga 6 – în total 79 de echipe;

Timişul are două echipe în Liga 2, patru în Liga 3, 18 în Liga 4, 48 (împărţite în trei serii de câte 16) în Liga 5 şi 22 (două serii de 10, respectiv 12) în Liga 6 – adică 94 de echipe. Mai există şi un campionat municipal cu 14 participante în Lugoj, ceea ce ridică la 108 totalul echipelor care activează în acest judeţ.

Concluzionând, Alba are mai bine de o dată şi jumătate mai multe echipe decât Hunedoara, Aradul de trei ori mai multe, iar Timişul de patru ori. Sigur, nu doar numeric cele trei judeţe vecine stau mai bine decât noi, ci şi în privinţa prezenţei în eşaloanele superioare. UTA, Poli sau Ripensia evoluează în liga secundă, iar seria 4 vestică a ligii a treia, unde joacă CS Hunedoara şi Cetate Deva, are mai mult de jumătate dintre competitoare – 9 din 16 – din Arad şi Timiş.

 

Care sunt perspectivele

 

Într-o încercare de dinamizare a activităţii fotbalistice din judeţ, AJF Hunedoara a decis ca în actualul sezon competiţional să se treacă în Liga 4 la un sistem cu play-off şi play-out, adică cele mai bune şase echipe să mai joace între ele încă zece meciuri, tur-retur, pentru desemnarea campioanei. Iniţiativa pare bună, există deja concurenţă pentru calificarea în play-off, să vedem cum vor merge lucrurile mai departe. Desigur, obiectivul principal pentru viitoarea campioană a judeţului, indiferent că va fi Gloria, Jiul, Aurul sau oricare alta, este trecerea de barajul interjudeţean pentru promovarea în Liga 3.

În noua organizare pe zone geografice, pe care Federaţia a introdus-o de două sezoane încoace, campioana Hunedoarei a „scăpat” de cea din Alba. Rămân însă întotdeauna ca posibile adversare echipele din Arad şi Timiş, care pleacă cu prima şansă date fiind cifrele arătate mai sus. Mai sunt Caraş, campionat aflat undeva la nivelul nostru sau ceva mai jos valoric, Gorj şi Mehedinţi, care oferă oponenţi mult mai accesibili în baraj.

Revenind la întrebarea de la început, dacă am avut şansă de data aceasta, să spunem că CS Hunedoara a avut-o acum două sezoane, cu Voinţa Lupac; Retezatul Haţeg nu a avut-o anul trecut, cu Progresul Pecica. Ce va fi acum, vom vedea doar la sfârşitul barajului cu – cel mai probabil – Ştiinţa Turceni.

 

Iată mai jos şi istoricul meciurilor de baraj disputate de formaţiile hunedorene:

2010: FC Hunedoara – Unirea Floreşti (Cluj) 0 – 2

2011: Jiul Petroşani – Flacăra Făget (Timiş) 0 – 1

2012: CS Vulcan – Şoimii Pâncota (Arad) 1 – 5

2013: Universitatea Petroşani – Ştiinţa Turceni (Gorj) 0 – 2

2014: Retezatul Haţeg – UTA Bătrâna Doamnă (Arad) 0 – 2

2015: Cetate Deva – Gilortul Târgu Cărbuneşti (Gorj) 8 – 2 şi 3 – 1, calificare

2016: Hercules Lupeni – Ripensia Timişoara (Timiş) 0 – 4 şi 0 – 3

2017: Inter Petrila – ACS Ghiroda (Timiş) 1 – 2 şi 1 – 3

2018: CS Hunedoara – Voinţa Lupac (Caraş) 0 – 1 şi 2 – 1, calificare

2019: Progresul Pecica (Arad) – Retezatul Haţeg 2 – 1 şi 1 – 0

2020: ?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *