„Ar fi foarte bine pentru fotbalul din judeţ să avem încă o echipă în Liga a treia” 1
Fotbal liga a IV-a

„Ar fi foarte bine pentru fotbalul din judeţ să avem încă o echipă în Liga a treia”

Interviu cu Damian Militaru, antrenor principal Jiul Petroşani

Bogdan Barbu

Jiul Petroşani este o echipă de tradiţie nu doar în judeţul Hunedoara, ci pentru întreg fotbalul românesc. Anul trecut, pe 3 august, clubul şi-a serbat 100 de ani de la înfiinţare, iar pentru sezonul competiţional în curs obiectivul propus este revenirea în cel de-al treilea eşalon. În momentul de faţă trupa condusă de pe bancă de Damian Militaru şi Cosmin Kanduth este în grafic: se află pe locul 2 în campionatul judeţean Liga 4, la un punct în urma liderului Gloria Geoagiu, dar având două meciuri mai puţin disputate. Mai sunt de jucat ultimele patru etape din sezonul regulat, urmate de un play-off tur – retur al primelor şase clasate, în urma cărora se va stabili campioana judeţeană şi reprezentanta Hunedoarei în barajul pentru promovare în liga a treia. Mai amintim aici că reluarea campionatului în Liga 4 Hunedoara s-a amânat pentru data de 7 martie.

 

Reporter: Cum aţi pornit la Petroşani acest proiect nou cu Jiul, după experimentul „Şirineasa/ Energeticianul” al lui Sarcină?

Damian Militaru: A fost şi ceva emulaţie la mijloc, cu Centenarul serbat anul trecut. La Jiul e o tradiţie care obligă şi am zis că ar fi bine pentru Jiul şi pentru întreaga Vale a Jiului să dăm o şansă jucătorilor din zonă, juniorilor de aici. Până acum nimeni, nici un antrenor care a fost la echipă, nu le-a dat şansa jucătorilor de aici să joace. Ne-am spus că a venit timpul şi am început să adunăm la echipa noastră cei mai buni jucători din Valea Jiului. De exemplu, aşa l-am adus de la Lonea pe Matei, pe portarul Haring „Schmeichel”, pe Simoneac de la Vulcan şi alţi câţiva fotbalişti de valoare. Obiectivul fixat a fost clar, ajungerea în barajul interjudeţean de promovare, iar acolo vedem ce facem, depinde şi de ce adversar putem întâlni.

 

Rep.: Cum apreciaţi evoluţia de până acum a echipei în campionat?

  1. M.: La început a fost mai greu, ne şi aşteptam la asta, pentru că practic toată echipa a fost schimbată vara trecută, în intersezon. Am şi declarat înainte de începerea campionatului că primele patru-cinci etape vor fi de acomodare şi că va trebui să scoatem cât mai multe puncte. Am avut şi un program greu: după ce am stat în prima etapă am jucat în deplasare cu Inter Petrila în etapa a doua, am câştigat cu 1 – 0, iar în etapa a treia am pierdut pe teren propriu, 2 – 4 cu Mihai Viteazu Vulcan. Lucrurile s-au aşezat însă treptat, au reintrat în normal şi am început să câştigăm.

 

Rep.: Aveţi cel mai bun atac şi cea mai bună apărare din campionat, cu 65 de goluri marcate şi doar zece primite…

  1. M.: Asta ne-am şi propus, din moment ce ţintim primul loc. Echipa a jucat un fotbal bun, un fotbal plăcut odată ce ne-am intrat în ritm după acele prime etape despre care vorbeam, iar jucătorii au arătat că au valoare. Aici vreau să fac o paranteză şi să menţionez că Liga a patra Hunedoara a progresat foarte mult. În acest sezon au fost jocuri mai puternice, mai frumoase, până şi arbitrajele au fost mai bune, mă refer în special la arbitrii cu experienţă. Este şi meritul lui Cristian Petrean, preşedintele AJF Hunedoara, cel care a avut iniţiativa acestui nou sistem cu play-off şi play-out. S-a dinamizat astfel comperiţia, meciurile au altă miză, chiar dacă în play-off se vor înjumătăţi punctele, după modelul de la Liga întâi.

 

Rep.: Pe lângă cele 13 victorii în 15 meciuri jucate aveţi şi două înfrângeri. Cum s-au produs ele?

  1. M.: A fost acea înfrângere de acasă cu Vulcanul din etapa a treia despre care am vorbit mai înainte şi a mai venit cea de la Geoagiu, 0 – 1 cu Gloria în etapa a zecea. A fost o situaţie deosebită, am avut atunci mai mulţi jucători accidentaţi. Am şi vrut să amânăm meciul, dar nu au fost de acord cei de la Geoagiu. Oricum, ei au fost atunci mai buni decât noi şi au meritat victoria, chiar dacă golul lor a venit în prelungiri, în minutul 92 – 93.

 

Rep.: Revenind la zi, care este programul de pregătire al echipei pentru reluarea campionatului?

  1. M.: Ne reunim pe 20 ianuarie (n. red. luni), mai devreme decât toate echipele din campionat, şi vom efectua un semicantonament de o săptămână la Petroşani. Mai rămâne să rezolvăm cu masa, în rest avem trei terenuri de antrenament, avem şi sală de sport la dispoziţie. Avem programate patru antrenamente pe săptămână, uneori doar trei, pentru că unii dintre fotbaliştii noştri lucrează, au şi serviciu. Cu juniori cu tot avem 21 – 22 de jucători în lot. Vor mai veni şi alţii, trei sau patru, în această perioadă, nu pot să vă dau încă numele lor pentru că nu au semnat. Ne-am propus să disputăm trei amicale în luna februarie, încă nu am stabilit adversarii. Este bine, părerea mea, că s-a amânat startul în campionat cu o săptămână. Terenurile sunt grele în această perioadă şi pot apărea accidentări ale jucătorilor, ceea ce oricine vrea să evite.

 

Rep.: Sunteţi pregătiţi pentru revenirea în cel de-al treilea eşalon?

  1. M.: Există la Jiul toate grupele de juniori necesare pentru participarea în liga a treia, inclusiv grupa 2004 – 2005 de la Şcoala de Fotbal Damian Militaru. Avem şi o bază nouă cu teren sintetic, cu o tribună de 500 de locuri, cu locuri de parcare. Ne-a ajutat la asta Federaţia Română de Fotbal, construcţia acestei noi baze s-a făcut pe fonduri europene. Şi Primăria şi Consiliul local Petroşani ne ajută, sunt alături de noi şi ne sprijină pentru atingerea obiectivului. Ar fi foarte bine pentru fotbalul din judeţ să avem încă o formaţie în Liga a treia, pe lângă Hunedora şi Deva. În plus este o mândrie pentru noi că avem în echipă doar jucători din Valea Jiului, ne bucură asta.

 

Rep.: O ultimă întrebare: se înscrie şi Jiul între echipele de tradiţie care păşesc spre revenirea în prim-planul fotbalului intern, ca UTA, Petrolul, Rapid, U Cluj?

  1. M.: Asta de dorim! Aici are de pierdut fotbalul românesc, prin lipsa acestor echipe. Una e să joci cu un stadion plin cu 10.000 de spectatori, să te simţi şi tu fotbalist, şi alta să ai trei – patru suporteri în tribună, aici e problema. Toată lumea îşi doreşte ca aceste echipe să revină, pentru că ele au suporteri şi adună spectatori la stadion.

 

CASETA

Damian Militaru

 

În 19 decembrie 2019 Damian Militaru a împlinit 52 de ani. Născut la Râmnicu-Sărat, Militaru a debutat la Metalul din localitate. A trecut şi pe la Retezatul Haţeg înainte de a ajunge la Jiul Petroşani, unde a jucat între 1990 – 1993. A debutat în prima divizie în partida Universitatea Cluj –  Jiul Petroşani 0 –  0, în 12 august 1990. În sezonul 1993 – 1994 a evoluat pentru Dinamo Bucureşti, la care a jucat 25 de meciuri, a înscris 6 goluri şi a debutat în cupele europene. S-a transferat la Steaua Bucureşti, unde a jucat între 1994 şi 1999, a câştigat 4 titluri, 3 Cupe, 3 Supercupe şi a evoluat de 33 de ori în cupele europene. În 1999 a plecat la Shinnik Yaroslavl în Rusia, de unde s-a întors în România la Electro Bere Craiova. În 2000 a revenit la Jiul, unde a stat până la retragerea sa din 2007. Are în carieră un total de 200 meciuri şi 34 goluri marcate în Divizia A.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *