„Am nevoie de jucători care să dea totul pe teren, cu atitudine, dorinţă şi sacrificiu” 1
Fotbal liga a III-a

„Am nevoie de jucători care să dea totul pe teren, cu atitudine, dorinţă şi sacrificiu”

interviu cu Ştefan Nanu, antrenor principal LPS Cetate Deva

de Bogdan Barbu

LPS Cetate a avut în 2019 unul dintre cele mai frământate sezoane din existenţa clubului devean. Echipa a retrogradat în vară din liga a treia, însă a fost reprimită aici pentru completarea locurilor vacante. Totuşi, incertitudinea în privinţa eşalonului unde va evolua a plutit până cu câteva zile înainte de începerea campionatului, când a venit înştiinţarea oficială din partea Federaţiei.
În aceste condiţii deloc propice performanţei, cel care a acceptat oferta de a antrena pe Cetate a fost Ştefan Nanu, fostul internaţional român. A urmat o încropire a lotului pe ultima sută de metri şi un tur de campionat încheiat pe locul 12, cu 17 puncte, la trei puncte deasupra liniei retrogradării.

 

Reporter: Să începem cu începutul, cum aţi ajuns la Deva în acest context?

Nanu: Mă bucur că am făcut această alegere, în urma unor convorbiri cu domnul primar Oancea şi cu domnul Potecă. Se ştia neoficial că LPS Cetate va rămâne în liga a treia, pentru că adunase 35 de puncte în sezonul trecut, era pe locul al doilea într-un clasament al echipelor retrogradate şi erau trei locuri disponibile. Am luat însă hotărârea de a antrena aici indiferent că era vorba de liga a treia sau liga a patra. Am mers pe ideea acestui proiect nou de la Deva şi pot spune că sunt mulţumit. Ţin să le mulţumesc personal celor din conducerea clubului pentru tot ce au făcut şi fac în continuare pentru echipă.

 

Rep.: Ce aţi găsit la echipă când aţi venit?

Nanu: Am găsit jucătorii pe care nu i-au luat alţii! Cei mai buni plecaseră deja, şi-au găsit contracte în alte părţi, aici mai rămăseseră cinci – şase. Nu se ştia totuşi cu certitudine dacă vom evolua în liga a treia, era un climat de instabilitate. Am adus jucători prin relaţiile pe care le-am avut, în special de la Craiova, am adus şi de prin liga a patra. Am alcătuit astfel un grup de 20 de jucători pentru debutul în sezonul competiţional.

 

Rep.: Aţi avut un parcurs sinuos în începutul de campionat…

Nanu: Am început cu o victorie nesperată de nimeni la Dumbrăviţa, echipă care încheiase campionatul trecut pe locul al treilea, am mai avut şi un egal în deplasare la Dăeşti în etapa a treia. Din păcate au fost şi cele două jocuri acasă în care am primit şapte goluri (n. red.: 0 – 4 cu Ghiroda şi 1 – 3 cu Sebiş), în urma cărora am decis să încheiem colaborarea cu Dina şi Cârstea. Nu m-au satisfăcut evoluţiile lor, aveam aşteptări mult mai mari de la ei, mai ales că aveau şi cele mai mari contracte. Cred că am făcut alegerea bună, dovadă că echipa a început să joace altceva. Nu am mai pierdut nici un joc la mai mult de un gol diferenţă, iar în cele 11 etape rămase am primit doar nouă goluri, exact cât în primele patru meciuri.

 

Rep.: Cum apreciaţi evoluţia din turul campionatului?

Nanu: Obiectivul nostru a fost şi este menţinerea în liga a treia. Le-am spus băieţilor că şi dacă pierd jocul vreau să văd la ei atitudine, dorinţă şi sacrificiu. Am nevoie de jucători care să dea totul pe teren, nu doar să poarte numărul 10 sau numărul 8 şi să se considere titulari. Începând din etapa a cincea echipa a arătat altfel, cu spirit agresiv, joc sus în terenul advers, presing, au înţeles ce vreau de la ei. Din acest punct de vedere sunt mulţumit, nu am ce să le reproşez acestor băieţi. Am avut şi ghinion în destule meciuri, s-a văzut că ne-au lipsit experienţa şi maturitatea.

 

Rep.: Care au fost punctele tari şi punctele slabe ale echipei?

Nanu: Am arătat că suntem o echipă competitivă, că avem calitate bună. Am avut tot timpul o posesie foarte bună, am jucat cu mingea pe jos, am trimis destule mingi în gura porţii, unde ne-a lipsit însă omul de gol la finalizare. Am avut ratări incredibile, care ne-au costat puncte preţioase. În aproape toate meciurile am dominat, iar golurile le-am primit fie pe greşeli de poziţionare, fie am fost prinşi descoperiţi pe faza de atac.

 

Rep.: Aţi operat destule repoziţionări de jucători în primul 11, de ce?

Nanu: Am fost nevoit să le fac, pentru că nu am avut jucători pe un post sau altul. Am avut la dispoziţie un lot restrâns şi pe parcurs au mai apărut suspendări şi accidentări. Bogdanovici din mijlocaş central l-am trecut stoper şi s-a comportat exemplar. Pe Jude din fundaş dreapta l-am reprofilat fundaş central, post pe care a evoluat foarte bine. Păcat de accidentarea sa la meciul de la Cermei, unde a marcat două goluri!, pentru că era pe o linie de exprimare foarte bună. A dat jos nouă kilograme de când a început pregătirea şi asta s-a văzut în jocul lui. Când Radak a fost suspendat, Bogdanovici şi Jude au jucat în centrul apărării şi au făcut-o bine în această formulă inedită. Au mai fost şi alte cazuri, când Subţirică a jucat fundaş dreapta, Iana sau Curescu pe post de vârf de atac, Cocan în centrul liniei de mijloc, deşi el e jucător de bandă. A trebuit să găsesc aceste soluţii din cauza absenţelor de la un meci sau altul.

 

Rep.: Care este explicaţia pentru acest paradox: multe puncte aduse din deplasare şi puţine obţinute pe teren propriu?

Nanu: Pentru noi chiar terenul propriu a constituit un handicap. Calitatea gazonului a fost foarte slabă şi ne-a împiedicat să punem mingea jos pe faza de construcţie. În schimb în deplasare, unde în general am jucat pe terenuri bune, echipa a putut să se exprime. Ne-a lipsit la meciurile de acasă chiar acel „covor” de iarbă de care am avut parte în ultima etapă la Simeria, cu Pecica. Execuţia de la golul lui Cocan, cu preluare şi şut de excepţie, a fost facilitată şi de terenul bun, poate că pe cel de la Deva nu i-ar fi reuşit. Vestea bună este că de săptămâna aceasta a început decopertarea terenului principal de pe „Cetate”, sperăm ca pe 15 mai să îi putem face inaugurarea. Au venit deja scaunele noi care se vor monta la tribună şi avem promisiunea că pe 30 iunie va fi gata şi terenul doi de antrenament, cu gazon artificial.

 

Rep.: În etapele 7 – 10 aţi înregistrat patru înfrângeri consecutive. Care a fost cauza şi cum aţi trecut peste acest moment?

Nanu: Exceptând poate Filiaşiul, am întâlnit echipe foarte bune. Cu Craiova, care e ca şi promovată, am dominat jocul chiar dacă am jucat în zece oameni din minutul 60. Horezu era atunci pe locul 2, beneficia de jucători experimentaţi, cu salarii de 6 – 7.000. Cu toate acestea i-am dominat la ei acasă, au scos de trei ori mingea de pe linia porţii, iar golul lor a venit întâmplător, dintr-o centrare oarecare. Cu Hunedoara am luat gol în secunda 16, iar de la 0 – 2 am fost peste ei, dar nu am reuşit să egalăm. Aici trebuie să evidenţiez grupul, unitatea şi atmosfera foarte bune. Le-am spus „mergem să batem la Cermei” – aşa a şi fost – şi „nu mai pierdem nici un joc până la finalul turului” şi am încheiat cu o victorie.

 

Rep.: La ora bilanţului, ce e bine şi nu din ce aţi realizat?

Nanu: Sigur, se putea şi mai bine. Aşa cum am menţionat, am pierdut multe puncte pe greşeli, pe lipsa de experienţă şi pe ratările proprii. Pot spune însă că sunt mulţumit de aceste puncte, în condiţiile în care am preluat un lot fără pregătire, fără strategie, adunat din mers. E adevărat, suntem pe minus patru la adevăr, dar dacă vă uitaţi pe clasament între locul 12 şi locul 6 sunt doar cinci puncte. Am încredere că putem termina campionatul între primele opt locuri, mai ales cu transferurile pe care le vom face în această perioadă de iarnă.

 

Rep.: În afară de Dina şi Cârstea v-aţi mai despărţit şi de alţi jucători până acum.

Nanu: Da, am mai reziliat şi contractele lui Apostol, Paşcu şi Ţerna. Apostol a fost un caz special, l-am adus într-un moment în care avem nevoie de el. L-am simţit pe Manea, un portar care e U-21, în cădere de formă şi l-am introdus pe Apostol în partida de la Cermei. A luat roşu acolo, a intrat Manea şi a apărat foarte bine. La fel a făcut-o şi în etapa următoare, când a apărat inclusiv un penalty la Timişoara cu Poli şi a rămas titular. Apostol mi-a transmis că el nu mai vine, că vrea să facă şcoala de pompieri şi că are alte gânduri cu viaţa lui decât fotbalul. A mai fost şi episodul cu Voineag. Pe el l-am adus în urma unor promisiuni că îşi va pune la punct viaţa extrasportivă. I-am pus clauză în contract că dacă îl prind în baruri sau băut, prima oară îi tai 50% din salariu, iar a doua oară îi reziliez contractul. A jucat la Becicherecu vineri şi a făcut-o bine, miercuri am dat o masă jucătorilor, iar joi el nu s-a mai prezentat la antrenamente, că băuse prea mult. Aşa că i-am transmis să nici nu mai vină, practic s-a exclus singur din lot.

 

Rep.: Dacă am ajuns la acest capitol, cine mai pleacă în iarnă şi cine vine?

Nanu: În funcţie de ce jucători aduc vor mai pleca şi alţii din lotul actual. Desigur, dintre cei care au evoluat mai puţin, nu din cei care au dus greul până acum în campionat. Vor veni alt gen de jucători, cu experienţă inclusiv la liga a doua. Nu pot să vă dau nume până nu semnăm, dar suntem în discuţii avansate cu şase – şapte fotbalişti. Vă pot spune că majoritatea celor de acum vor rămâne. Singurul căruia i-a expirat împrumutul pe şase luni este Bîrzan. Fac tot ce pot ca să îl menţin, o să mai am discuţii cu cei de la Craiova să îi prelungim împrumutul pe alte şase luni. Este un jucător de 19 ani de calitate, peste media de la liga a treia.

 

Rep.: Care este programul echipei, când reluaţi pregătirea?

Nanu: Pe 15 ianuarie este programată reunirea lotului, iar până pe 24 ne pregătim la Deva, antrenamentele de adaptare la efort. Încercăm să găsim o locaţie montană pentru cantonamentul de iarnă de minim nouă zile. Primul amical l-am dori după zece zile, urmând să susţinem cinci sau şase jocuri până la începerea campionatului, pe 7 martie. Meciurile de pe teren propriu din retur le vom disputa fie la Simeria, fie la Certej, unde de asemenea am auzit că este un teren foarte bun. O veste nouă este că ne vor organiza ca un club profesionist. A ieşit CIS-ul pentru „CSM Cetate”, din sezonul viitor vom putea vorbi altfel despre obiective, buget şi lotul de jucători.

 

Rep: În încheiere, ce părere aveţi despre seria noastră, a patra?

Nanu: Este peste nivelul de anul trecut, am stat de vorbă cu mai mulţi oameni care mi-au confirmat impresia asta, cu echipe bune, echipe care joacă. Este o serie interesantă, o serie grea, în care apar destule surprize. Spre exemplu Lipova, care a terminat sezonul pe 2, a început campionatul pe ultimele locuri. În afară de Craiova, scăpată clar în câştigătoare, şi de Cărbuneşti şi Timişoara, care sunt acolo jos, în rest seria e echilibrată. Au mai apărut şi situaţii de genul meciurilor câştigate „la masa verde”, Poli cu Sebiş şi Cermei cu Crişul. Sunt şi probleme financiare, am înţeles că la Horezu consilierii locali nu au aprobat bugetul echipei de fotbal, iar la Timişoara nu cred că ACS va mai prinde finalul sezonului competiţional.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *